Връзки за достъпност

Извънредни новини

Доналд Тръмп е обвинен за подкуп на порноактрисата Сторми Даниелс


Доналд Тръмп
Доналд Тръмп

Съдът в Манхатън, Ню Йорк, повдигна обвинение на Доналд Тръмп след разследване на подкуп на порноактрисата Сторми Даниълс, съобщиха международните агенции в петък.

Порноактрисата, чието истинско име е Стефани Клифърд, твърди, че е получила пари, за да не разкрива свой сексуален контакт с бившия американски президент през 2006 г.

Така той стана първият бивш държавен глава на САЩ, срещу когото е повдигнато обвинение в престъпление. Той е кандидат президент и за предстоящите избори през 2024 г.

Конкретните обвинения все още не са известни. Си Ен Ен съобщи, че Тръмп е заплашен пред повече от 30 обвинения, свързани с бизнес измами. Тръмп каза, че е "напълно невинен" и добави, че няма да се откаже от президентската надпревара.

"Това е политическо преследване и намеса в изборите на най-високо ниво в историята", коментира той в изявление.

Малко след това Тръмп призова поддръжниците си да му осигурят средства за правна защита. Според кампанията му той е събрал над 2 млн. долара, откакто на 18 март твърдеше, че ще бъде арестуван четири дни по-късно, което така и не се случи.

Според социологическите проучвания Тръмп е фаворит за номинацията на републиканците през 2024 г. Той получи подкрепа от редица свои потенциални претенденти в четвъртък, включително от губернатора на Флорида Рон Десантис и бившия вицепрезидент Майк Пенс.

Белият дом не е коментирал случая. Демократите казаха, че Тръмп не е застрахован от върховенството на закона. "Насърчавам както критиците, така и поддръжниците на г-н Тръмп да оставят процеса да протече мирно и в съответствие със закона", каза водещият демократ в Сената Чък Шумър.

Обвиненията вероятно ще бъдат разсекретени от съдия през следващите дни. Тръмп трябва да пътува до Манхатън за снемане на пръстови отпечатъци. Адвокатите му Сюзън Нечелес и Джоузеф Такопина казаха, че "енергично ще се борят" срещу обвиненията.

Личният адвокат на бившия президент Майкъл Коен каза, че е координирал с Тръмп плащанията към Даниълс и към втора жена, бившият модел на Плейбой Карън Макдугъл, която също е казала, че е имала сексуална връзка с него.

Тръмп отрича да е имал връзки с двете жени. През 2018 г. той първоначално отрече да е знаел каквото и да било за плащане на Даниълс. По-късно призна, че е възстановил на Коен дадената сума, което нарече "обикновена частна сделка".

През 2018 г. Коен се призна за виновен за нарушение на правилата за финансиране на предизборни кампании и излежа повече от година в затвора. Федералните прокурори заявиха, че той е действал по указание на Тръмп.

Разследването в Манхатън е едно от няколко правни предизвикателства, пред които е изправен Тръмп. През 2022 г. демократът Алвин Браг успешно обвини бизнеса на Тръмп в данъчни измами. Разследването доведе до наказателна санкция от 1,61 млн. долара. Тръмп е изправен пред три наказателни разследвания.

В Белия дом Тръмп оцеля при два опита на Конгреса да го отстрани от длъжност заради нахлуването в Капитолия на негови поддръжници на 6 януари 2020 г., както и за евентуалните му връзки с Русия по време на кампанията му през 2016 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG