Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Никога няма да простим". Зеленски отбеляза годишнината от убийствата в Буча


Премиерът на Словакия Едуард Хегер, президентът на Молдова Мая Санду, президентът на Украйна Володимир Зеленски, премиерът на Словения Роберт Голоб и премиерът на Хърватия Андрей Пленкович на възпоменателно събитие по случай годишнината от освобождаването на Буча, 31 март 2023
Премиерът на Словакия Едуард Хегер, президентът на Молдова Мая Санду, президентът на Украйна Володимир Зеленски, премиерът на Словения Роберт Голоб и премиерът на Хърватия Андрей Пленкович на възпоменателно събитие по случай годишнината от освобождаването на Буча, 31 март 2023

Украинският президент Володимир Зеленски отбеляза в петък годишнината от изтеглянето на руските сили от град Буча, където те оставиха след себе си стотици тела на убити цивилни.

Буча е малък град край Киев и беше превзет от Русия в рамките на близо месец след началото на войната на 24 февруари 2022 г. След изтеглянето на руските сили от града Киев ги обвини в масово убийство и военно престъпление.

Във видеоклип, публикуван в социалните мрежи, Зеленски нарече случилото се в Буча "символ на зверствата", извършени от руските военни. "Ние никога няма да простим. Ще накажем всички виновни", добави той.

След неуспешния опит за превземане на украинската столица в началото на войната руските военни бяха принудени бързо да напуснат Буча и Ирпен, друг град край Киев. Малко след това, в началото на април се появиха снимки на мъртвите тела, разпръснати по улиците на Буча. Те доведоха до силно възмущение в много други страни по света.

Русия отрича да е извършила убийствата и твърди, че смъртните случаи са "инсценирани" от Украйна.

Украинските власти изчисляват, че в Буча са открити около 400 тела на цивилни граждани, а в целия регион около Киев - общо над 1000. Много от телата са били погребани в масови гробове. Украински и международни следователи започнаха разследване на военните престъпления в района и на други места в Украйна, където са извършени очевидни масови убийства.

"Преди една година Украйна освободи Буча и светът се събуди за истинското лице на руската окупация. Буча е място на престъпление и символ на всички руски престъпления - масови убийства, депортации, заличаване на цели градове", пише естонският министър-председател Кая Калас в туитър на 31 март. "Няма връщане назад - на Русия ще бъде потърсена отговорност".

В петък също така министър-председателите на три държави от ЕС - Словакия, Словения и Хърватия, пристигнаха в Киев на необявено преди това посещение, което съвпадна с годишнината. Едуард Гегер, Роберт Голоб и Андрей Пленкович ще участват в среща на високо равнище в Киев, наречена "Буча - отговорността на Русия за престъпленията в Украйна". Украинската служба на Радио Свободна Европа (RFE/RL) съобщи, че молдовският президент Мая Санду също може да пътува до Киев в същия ден.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG