Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европрокуратурата разследва възможни злоупотреби и корупция при ремонта на жълтите павета 


Ремонтът на жълтите павета продължава и в момента.

Главната дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) в МВР е извършила претърсвания на пет адреса в София в петък. Акцията е част от разследване на Европейската прокуратура на възможни злоупотреби и корупция със средства на ЕС при възстановяването на историческия център на столицата и ремонта на жълтите павета.

Институцията, ръководена от Лаура Кьовеши, подозира, че в случая са нанесени щети за поне 3 милиона евро.

Пренареждането на емблематичната настилка на бул. “Цар Освободител” предизвика вълна от критики миналата година, след като работници бяха заснети да чупят паветата, които представляват културно наследство.

Столичната община (СО) първоначално отричаше, че ремонтът е некачествен, но в крайна сметка изпълнителите му бяха принудени да го направя наново. Към момента той все още не е завършен.

Свободна Европа потърси в петък СО за коментар, но оттам казаха, че нямат информация за действията на разследващите

Европейската прокуратура съобщи, че води разследване с кодово наименование “Пътят на жълтото паве”, по което има данни за корупция и лошо управление на европейските средства, отпуснати на местната администрация за проекта за ремонт на стария център.

“Европейската прокуратура започна това разследване “служебно” през есента на 2022 г. по информация от медиите. В процес на проверка от Европейската прокуратура са договори, сключени между Столичната община и две търговски дружества, след проведени обществени поръчки”, се казва в прессъобщението за разследването.

Става въпрос за строителните фирми “ПСТ Груп” и “Трейс”. Договорът с първата е от 2018 г. и предвижда ремонт на бул. “Цар Освободител” и пл. “Народно събрание”. След като по него са направени “редица плащания”, той обаче е прекратен по взаимно съгласие през 2020 г. Официалната причина е “несъответствие между условията на договора и инвестиционния проект”.

“Отбелязано е също така, че строителните дейности могат потенциално да нанесат щети на Централния военен клуб в София, построен през 1907 г., който има историческа стойност. Въпреки това около 3 млн. евро (6 млн. лв.) са платени на изпълнителя, без неустойки за просрочие”, съобщават от европрокуратурата.

Следва подписване на нов договор с нов изпълнител - “Трейс”, но при същите условия. Втората фирма иска аванс от 750 000 евро за ремонта на жълтите павета, но тази сума все още не е платена от СО. Европейските разследващи отбелязват още, че експертиза, извършена от регионалното министерство, е заключила, че “паветата са лошо положени и има и напукани павета”.

“Лошото качество на рехабилитацията на емблематичните павета, датиращи от 1908 г., заедно с липсата на проверки от страна на градската община, биха могли потенциално да генерират допълнителни разходи, според финансовите документи, предоставени на Европейската прокуратура.”

По разследването има данни за представени от изпълнителя на проекта “фалшиви документи с невярна информация, удостоверяващи, че работите са извършени в съответствие със спецификациите, което е довело до неправомерни плащания”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG