Връзки за достъпност

Извънредни новини

България и страните от източния фланг на НАТО искат засилване на "американското присъствие"


Външните министри на страните от формата Б-9 позират за снимка по време на срещата им в Лодз, Полша, в петък.
Външните министри на страните от формата Б-9 позират за снимка по време на срещата им в Лодз, Полша, в петък.

Страните от източния фланг на НАТО, сред които е и България, декларират, че ще направят всичко необходимо, “за да увеличим американското присъствие в нашия регион” - и като войници, и като военна техника, предадоха АФП и БТА.

Това каза румънският министър на външните работи Богдан Ауреску след среща с колегите си от т.нар. Букурещка деветка (Б-9) в Лодз, Полша, на която България беше представена от служебния външен министър Николай Милков. В този формат членуват България, Румъния, Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Литва, Латвия и Естония.

Апелът за увеличаване на американското военно присъствие в региона става факт няколко месеца преди Литва да домакинства срещата на върха на НАТО през юли, отбелязва АФП.

По думите на румънския външен министър “солидната отбрана” на източния фланг на алианса би послужила като “силен възпиращ фактор” пред “дестабилизиращото поведение” на Русия.

“Това е единственият език, който Русия разбира”, каза Богдан Ауреску, цитиран от АФП. Той призова конкретно за “повече противовъздушна отбрана, по-голям зенитен капацитет на територията, повече средства за наблюдение и разузнаване”.

От думите му стана ясно още, че държавите от източния фланг на НАТО са се ангажирали с предоставянето на допълнителна подкрепа за Украйна, за да отблъсне руските сили. Ауреску каза още, че страните от Б-9 подкрепят присъединяването на Украйна към НАТО.

На този фон българският президент Румен Радев напоследък няколко пъти повтори, че България не трябва да изпраща нова военна помощ на украинската съпротива.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG