Връзки за достъпност

Извънредни новини

Външният министър Николай Милков е номиниран за постоянен представител в НАТО 


Николай Милков
Николай Милков

Служебното правителство на Гълъб Донев предлага настоящия външен министър Николай Милков за постоянен представител на България в НАТО.

На този пост липсва титуляр, откакто Драгомир Заков беше изтеглен, за да оглави военното министерство в кабинета на Кирил Петков, след като Стефан Янев беше освободен след началото на руската инвазия в Украйна. Поводът тогава беше, че Янев наричаше руската агресия “специална военна операция”, придържайки се към определението на Кремъл.

Милков е начело на външното министерство от август миналата година. Преди това той беше посланик във Франция и формално все още не е освободен от дипломатическия си пост.

Служебният кабинет е взел решението си да предложи външния министър за постоянен представител в НАТО в петък.

Процедурата предвижда президентът Румен Радев да издаде указ за освобождаването на Милков като посланик във Франция и Монако и като постоянен представител на България към ЮНЕСКО. След това държавният глава трябва да го назначи с друг свой указ на новия пост.

Николай Милков работи в МВнР от 1997 г. Той е бил посланик в Румъния, Канада, Франция, Монако и генерален консул в Ню Йорк. В министерството е бил още член на Комисията за експортен контрол и секретар на Междуведомствения комитет за членството на България в НАТО.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG