Връзки за достъпност

Извънредни новини

Драгомир Заков е новият министър на отбраната


Драгомир Заков (ляво) на среща с ръководителя на НАТО Йенс Столтенберг. през март 2019 г.
Драгомир Заков (ляво) на среща с ръководителя на НАТО Йенс Столтенберг. през март 2019 г.

Драгомир Заков стана новият министър на отбраната, след като Стефан Янев беше освободен от поста. Кандидатурата на постоянния представител на България в НАТО беше подкрепена от три четвърти от депутатите в Народното събрание на извънредно заседание на 1 март.

Как се стигна до първата смяна в кабинета на Петков?

Дебатът за отстраняването на Янев от поста и назначаването на Заков отне близо 3 часа, но в крайна сметка „за“ гласуваха и четирите партии в управляващата коалиция („Продължаваме промяната“, БСП, „Демократична България“, „Има такъв народ), както и най-голямата опозиционна партия ГЕРБ.

Премиерът Кирил Петков обяви кандидатурата на Заков само минути преди началото на заседанието в парламента, насрочено за 11 часа във вторник. Ден по-рано той съобщи, че ще предложи за военен министър Тодор Тагарев. Това предложение беше публично одобрено само от "Демократична България", а останалите две формации в управляващата коалиция - БСП и "Има такъв народ", запазиха мълчание по темата.

Така се стигна до действията на Петков в последния момент, когато той изтегли предложението на Тагарев и внесе името на Заков, дългогодишен дипломат и настоящ представител на България в НАТО. Заседанието дори беше забавено, за да се даде възможност на кандидата, който тази сутрин е летял от Брюксел към София, да пристигне в парламента.

Петков и Заков коментираха, че новият министър е имал нужда от време, за да уточни плановете за семейството си и къде децата му ще продължат да учат, ако той се релокира от Брюксел в София.

Новата кандидатура беше коментирана като приемлива от повечето партии в парламента, с изключение на проруската "Възраждане". По време на дебата в Народното събрание все пак имаше политически атаки, остри обвинения и критики към правителството и министър-председателя, но кандидатурата на Заков беше одобрена с внушително мнозинство.

Смяната на военния министър идва по-малко от 80 дни след започването на работата на кабинета. Петков поиска оставката на досегашния военен министър Стефан Янев в понеделник заради серия негови изказвания, в които изрази позиции за случващото се в Украйна, които са различни от тези на правителството.

Кой е Драгомир Заков?

Портретна снимка на Драгомир Заков.
Портретна снимка на Драгомир Заков.

„Няма по-подготвен човек от него“, каза Кирил Петков по-рано във вторник относно Драгомир Заков. Той представи и част от биографията му от трибуната на Народното събрание, като изтъкна опита му в НАТО, ООН, Външно министерство и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), както и факта, че говори три чужди езика.

„Драгомир Заков не само познава системата за сигурност, но и системата познава него“, допълни Петков.

Драгомир Заков е на 46 г. и е кариерен дипломат с дългогодишен опит по въпросите на политиката за сигурност.

Той е назначен за постоянен представител на България в НАТО на 25 март 2019 г. Според биографичната справка на сайта на НАТО от 2014 г. до 2019 г. е заемал последователно различни ръководни длъжности в Министерството на външните работи. Има ранг "пълномощен министър".

От 2011 г. до 2014 г. е бил първи секретар на българската мисия в ООН, работил е и в Центъра по политики и сигурност в Женева. Има опит и в работата с Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Заков е завършил магистърска степен „Международни икономически отношения“ в УНСС, а преди това е учил във Френския лицей в София. През 2009 г. е изкарал програма по Разширени проучвания на сигурността в „Център Джордж Маршал“, Германия, а през 2016 г. е завършил курс в Европейския колеж по сигурност и защита, който е част от образователната структура на Европейския съюз в Брюксел. Говори английски, френски и руски според сайта на НАТО.

Каква е позицията на Заков за случващото се в Украйна

Драгомир Заков побърза да се дистанцира от предшественика си като определи руското нападение в Украйна като „война“.

„Това е агресия, в момента в Украйна се води война. Това е истината“, каза Заков пред журналисти на излизане от парламента във вторник.

Той поясни, че ще продължава да работи със същите убеждения, с които е работил в НАТО и досега. По думите му алиансът вече е задействал плановете си и Черно море е подсигурено за случай на разрастване на конфликта в Украйна и излизането му от границите й.

„България е член на НАТО и думата НАТО не е мръсна дума. Ако се наложи, сили на НАТО да дойдат, това ще стане, но при определена процедура. Не става така, че просто някой се обажда и казва на България „Идват войски“. Не, това е процес на вземане на решения и България участва във вземането на решенията в НАТО“. каза още Заков.

Попитан защо се стигна до руската инвазия в Украйна, Заков каза, че това решение на президента Путин е дошло въпреки опитите на алианса да продължи преговорите с него.

„Това, което НАТО направи в последните месеци, беше безпрецедентно усилие да остави Русия на масата за преговорите. Войната започна в момент, в който вратата за диалог беше абсолютно широко отворена“, каза още той.

Относно първите му действия, свързани с конфликта в Украйна новият военен министър каза, че първо трябва да се запознае "до какъв етап е стигнал анализът на украинските искания". След това ще може да даде повече информация за бъдещи действия на ведомството.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG