Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хиляди излязоха в Косово в защита на Хашим Тачи в навечерието на процеса му за военни престъпления


Хиляди протестираха в Прищина в подкрепа на бившия президент Тачи
Хиляди протестираха в Прищина в подкрепа на бившия президент Тачи

Хиляди протестиращи се събраха в неделя в столицата на Косово Прищина в подкрепа на бившия президент Хашим Тачи и бивши лидери на Армията за освобождение на Косово. В понеделник те трябва да бъдат изправени пред съда в Хага по обвинения във военни престъпления, извършени по време на войната в Косово през 1998-1999 г.

Протестът е организиран от групата "Свободата има име", която подкрепя бившите лидери на Армията за освобождение на Косово, както и Хашим Тачи.

Той стана популярен в Косово в годините след обявяването на нейната независимост през 2008 г. и продължи да я ръководи като президент и министър-председател. Тачи подаде оставка като президент през ноември 2020 г., след като през юни специализираната прокуратура в Хага му повдигна обвинения във военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Той и още трима са задържани в Хага в очакване на процеса. Те отрекоха обвиненията.

"Епохалните победи биха били невъзможни без смелостта, борбата и самоотвержеността на най-добрите момчета и момичета от Армията за освобождение на Косово на тази страна“, каза художничката Елиза Ходжа на протеста. Тя е депутат от Демократическата партия на Косово, бившата партия на Тачи.

Хиляди на протест в Прищина в защита на Хашим Тачи, 2 април 2023 г.
Хиляди на протест в Прищина в защита на Хашим Тачи, 2 април 2023 г.

"Причината да излезем днес е, че трябва да подкрепим бойците, които ни дадоха свобода. И е добре да ги подкрепим, защото те са държани там несправедливо", каза протестиращ пред Радио Свободна Европа.

Обвинението, повдигнато на Тачи, съдържа десет пункта, в които се говори за извършени убийства на "близо 100 души", за "принудително изчезване на хора, за преследване и изтезания". Жертвите са косовски албанци, сърби, роми и хора от други националности, както и политически опоненти.

Войната за независимост на Косово от Сърбия доведе до смъртта на повече от 10 000 души - повечето от които етнически албанци от Косово. Над 1600 души остават в неизвестност. Боевете приключиха след 78-дневна въздушна кампания на НАТО срещу Сърбия.

Косово, което има предимно етническо албанско население, обяви независимост от Сърбия през 2008 г., ход, признат от много западни държави, но не и от Сърбия, Русия и Китай.

Специализираният съд и специализираната прокуратура на Косово се намират в Хага, Нидерландия. Те разглеждат предполагаемите престъпления, извършени от членовете и ръководителите на Армията за освобождение на Косово. Съдът и прокуратурата действат по косовските закони, но се намират в Нидерландия, за да се предпазят свидетелите и жертвите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG