Връзки за достъпност

Извънредни новини

Край на ерата "Джуканович". Яков Милатович е новият президент на Черна гора 


Яков Милатович (в средата) дава първото си изявление като избран за президент на Черна гора в щаба си в неделя вечерта.
Яков Милатович (в средата) дава първото си изявление като избран за президент на Черна гора в щаба си в неделя вечерта.

Яков Милатович беше избран за президент на Черна гора, след като спечели около 60% от гласовете на балотажа срещу дългогодишния лидер на балканската страна - Мило Джуканович, който беше подкрепен от 40% от избирателите. Избирателната активност в неделя е била около 71%, показват първоначалните данни на Центъра за мониторинг и изследвания, цитирани от БТА.

Победата на бившия министър на икономиката Милатович слага край на над 30-годишната политическа доминация на 61-годишния Джуканович, който от 1991 г. насам беше шест пъти премиер и два пъти президент.

На първия тур от президентските избори Джуканович беше първи с над 35% подкрепа, докато Милатович остана зад него с 29 на сто от гласовете. 37-годишният икономист беше издигнат от определяното като популистко движение “Европа сега”, което няма свои депутати в парламента.

То беше създадено през 2022 г. и носи името на икономическата програма на правителството на Здравко Кривокапич, сформирано след парламентарните избори през 2020 г. Милатович беше икономически министър в този кабинет до април миналата година.

Привърженици на новия президент празнуваха до късно през нощта по улиците на Подгорица.
Привърженици на новия президент празнуваха до късно през нощта по улиците на Подгорица.

В рамките на тази програма бяха отменени вноските на работодателите за задължително здравно осигуряване на служителите. Тези средства бяха насочени към фонд работна заплата, в резултат на което минималната работна заплата беше увеличена от 222 на 450 евро, припомня БТА.

Новият президент се обявява за продължаване на евроинтеграцията на Черна гора и вече декларира, че страната трябва да стане член на Европейския съюз (ЕС) до 5 години. Докато беше министър, Милатович подкрепяше западните санкции срещу Русия заради инвазията ѝ в Украйна. Той поддържа и позиция за по-тесни връзки със Сърбия.

“Искам да кажа, че като президент на Черна гора, заедно с всички, които са тук тази вечер, през следващите пет години ще въведем Черна гора в ЕС”, каза Милатович пред своите привърженици в Подгорица в неделя вечерта.

По време на дългогодишното си присъствие в управлението на страната Мило Джуканович изигра ключова роля за излизането на Черна гора от съюз със Сърбия чрез референдум през 2006 г., както и за курса ѝ към Запада и присъединяването ѝ към НАТО през 2017 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG