Връзки за достъпност

Извънредни новини

Екипът на Навални показа зенитна система, инсталирана до тайна резиденция на Путин


Същата система за противовъздушна отбрана се вижда на наблюдателния пункт "Воробьови хълмове" над стадион "Лужники" в Москва, докато Владимир Путин участва в концерт за предстоящия Ден на защитника на отечеството на 22 февруари 2023 г.
Същата система за противовъздушна отбрана се вижда на наблюдателния пункт "Воробьови хълмове" над стадион "Лужники" в Москва, докато Владимир Путин участва в концерт за предстоящия Ден на защитника на отечеството на 22 февруари 2023 г.

Недалеч от предполагаемата резиденция на руския президент Владимир Путин край Красная поляна в Краснодарския край е инсталирана зенитна ракетно-артилерийска система "Панцир-С1", съобщава екипът на опозиционера Алексей Навални.

На километър от инсталацията за противовъздушна отбрана се намира "комплекс от сгради, които формално не могат да имат нищо общо с президента". Всичко това по документи принадлежи на "Газпром", но в действителност е тайната зимна резиденция на Путин. Това е мястото, където той ходи да кара ски, посочват от разследващя екип.

Красная поляна е селище до река Мзимта, на 38 км от брега на Черно море. То е на надморска височина около 550 метра и е заобиколено от всички страни от високи планини. На 65 км югоизточно е Централен Сочи.

Екипът на Навални е получил снимка, на която се вижда чисто нова "Панцир-С1". Зад зенитната система се виждат планини. Но в близост до официалната резиденция на Путин Бочаров ручей няма планини.

На снимката зад "Панцир C1" може ясно да се види релефът на планината и поляната на склона и преглед на панорамните карти на Yandex показва точно същия изглед. Дърветата наоколо са същите, а зенитната система очевидно е на поляна покрай пътя, установяват още разследващите.

Още през 2014 г. за първи път за резиденцията съобщава журналистът и блогър Андрей Малгин, а през 2021 г. "Собеседник" разкрива подробности за нея. Наблизо се намира резиденцията на бившия руски премиер Дмитрий Медведев.

За официалните гости имението се нарича Дом Ачипсе. В него има две къщи, сграда за ескорт, ски лифт и площадка за хеликоптер. Първата къща е построена на площ от 3800 квадратни метра. Тя има четири етажа: два подземни и два надземни. Тази къща съдържа огромен спа комплекс с басейн и криокамера, каквато има във всички резиденции на Путин.

Специално за Олимпийските игри е построена втора къща. Тя е много по-голяма - с площ от 8300 квадратни метра. Според екипа на Навални в тази къща е купен роял "Николай II" за 100 000 евро (6 милиона рубли), одеяло от гъши пух за 140 000 рубли и осветителни тела с кристали Сваровски за половин милион рубли.

През януари стана известно, че руските власти са инсталирали системи "Панцир-С1" на покрива на Централното управление на вътрешните работи на Москва, на Министерството на отбраната, на летището в Остафиево, на резиденциите на президента в Ново-Огарьово и Валдай, както и на офис сграда в Тетеринския переулок в Таганския район.

На 22 февруари "Панцир-C1" беше забелязан край стадион "Лужники", където Путин говори.

"Панцир-С1", според класификацията на НАТО SA-22 Greyhound (хрътка), е предназначен за близко прикритие на граждански и военни обекти, в това число и на системите за ПВО с голям радиус на действие, от всички съвременни средства за атака по въздух. Приет е на въоръжение в руската армия през 2012 г. Тежи до 30 тона в зависимост от окомплектовката.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG