Връзки за достъпност

Извънредни новини

"И да не съм посмял да го водя никъде." Лекарите на Навални са получили "заповед от Москва" да не го пускат в Германия


Алексей Навални в болницата в Берлин, където в крайна сметка беше допуснат да се лекува след отравянето си с Новичок
Алексей Навални в болницата в Берлин, където в крайна сметка беше допуснат да се лекува след отравянето си с Новичок

Клиничната картина веднага и изцяло разкрива истината: Алексей Навални е отровен с Новичок. Близките му искат да го закарат на лечение в Германия. Лекарите обаче получават инструкции да не допуснат това - решението е взето "на най-високо ниво".

Алексей Навални е най-известният критик на Кремъл, който в момента е затворен в руски трудов лагер. През август 2020 той беше отровен с Новичок и симптомите се проявиха, докато прелиташе със самолет над Сибир. Самолетът кацна извънредно в Омск.

Навални стана пациент на местната болница и после беше отведен в Германия, където беше излекуван. По-късно той реши да се върне в Русия, но беше арестуван още на летището и след това осъден.

В интервюто за независимата руска медия "Медуза" лекарят Александър Полупан - един от хората, лекували Навални, описва първите часове и дни, в които опозиционерът е в кома в болницата в Омск, а негови близки се опитват да издействат разрешение за транспортирането му на лечение в Германия.

Разказът на Полупан идва на фона на странната съдба на няколко души, имали отношение към лечението на Навални в Русия. Двама лекари починаха, един напусна по собствено желание, а човекът, спирал транспортирането на опозиционера, беше повишен. В статията "Медуза" отбелязва, че по негова молба няма да напише къде се намира самият Полупан, когато дава интервюто.

Странното поведение на лекарите

Реаниматорът Александър Полупан е в екипа от лекари, дошли от Москва в болницата в Омск, за да се опитат да поставят диагноза на Навални и да решат дали може да бъде преместен в Берлин. Той е повикан от близките на Навални и контактува със съпругата му Юлия.

Той си спомня странното поведение на лекарите в болницата, които настоятелно препоръчват на новопристигналите лекари да облекат медицински престилки за еднократна употреба. Обясняват това изискване като мярка, свързана с предпазването от евентуално заразяване с COVID-19.

"Също така, специално назначена жена стоеше близо до леглото на пациента, за да се увери, че [всички] слагаха ръкавици и веднага ги сваляха, отдалечавайки се от леглото [на Навални]", казва Полупан.

Първоначално той не придава голямо значение на това.

По думите му клиничната картина на Навални е навеждала на диагнозата отравяне с Новичок.

Решението "на най-високо ниво"

След множество изследвания лекарите се събрали, за да обсъдят диагнозата на Навални.

"Предложих да се диагностицира "кома с неизвестен произход" и да започне подготовката на пациента за транспортиране", казва Полупан.

Тогава му звънят от ръководството със съобщението, че е взето решение "на най-високо ниво" пациентът да не се транспортира.

Те просто ми казаха, че трябва да кажа на близките му, че той [Навални] не е транспортируем.

"И да не съм посмял да го водя никъде. На възраженията ми, че няма да го водя никъде и че германците ще го вземат, те просто ми казаха, че трябва да кажа на близките му, че той [Навални] не е транспортируем - и че абсолютно всички [участвали в събранието] ще кажат едно и също нещо", спомня си Полупан.

Заплашват го, че ако каже нещо друго, "последствията ще са най-сериозни", без да уточняват какви.

Останалите лекари не са били против това Навални да бъде изпратен на лечение в Германия. Но представител на Министерството на здравеопазването е казал, че по "заповеди от Москва" той не може да бъде местен.

По-късно се появила друга заповед - че е невъзможно Навални да бъде транспортиран, освен ако не се изключи версията за отравяне.

"Постепенно дойдоха отговори от химико-токсикологичната лаборатория, че това [вещество] не е намерено, онова не е намерено... В резултат на това дойде информация, че [Навални] може да бъде отведен в Германия."

"Версията за [отравяне] с органофосфорни съединения витаеше през цялото време както в главата ми, така и в дискусии с колеги", казва Полупан. Тя е потвърдена малко по-късно от колегите му в Германия.

Лекарят казва, че това не е първият подобен случай в неговата практика.

"Бях лекуващ лекар на [писателя] Дмитрий Биков, който беше докаран при нас с клинична картина, подобна на тази на Алексей", казва той. Същите проблеми е имало и с Министерството на здравеопазването, което не позволило преместването на Биков от град Уфа.

Наблюдението на службите

Полупан разказва, че агенти от Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) го следят и усеща присъствието им. Разбити са профилите му в социалните мрежи, дори и този в Yandex.Taxi.

"Най-смешното беше, че от няколко устройства влизаха в моя акаунт, но забравяха да излязат. В резултат на това видях пътуванията им, когато викаха такси за себе си - от дома си до сградата на ФСБ или сградата на Министерството на вътрешните работи", разказа той.

В момента Алексей Навални е в наказателна колония, но Полупан няма информация за състоянието му. Той е един от инициаторите на отвореното писмо от лекари с искане за медицинска помощ за Навални от началото на годината.

"Това не е политическо, а нормално човешко искане", казва лекарят.

Само че писмото им и до днес не е довело до никакъв резултат.

"Е, ако някой от нас, подписалите писмото лекари, бъде арестуван и вкаран в една колония с Алексей, ние ще му помогнем. Какво друго можем да направим, не знам", казва той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG