Връзки за достъпност

Извънредни новини

Навални обяви, че отново е поставен в изолатор. Този път за шест месеца 


Алексей Навални
Алексей Навални

Руският опозиционер Алексей Навални обяви в социалната мрежа Инстаграм, че отново е поставен в единична килия, този път за срок от шест месеца. Според адвоката му това е опит на затворническите власти да увредят здравето му, предаде Асошиейтед прес.

46-годишният Навални, който е осъден на 9 години затвор, от юни 2022 г. се намира в колония №6 в село Мелехово, Владимирска област, при строг режим. На 31 декември той беше изпратен в карцер за десети път. По време на престоя си се разболя от остра респираторна инфекция, без да получи медицинско лечение.

Заради това около 500 руски лекари, както и адвокати, вече написаха отворени писма до президента Владимир Путин с искане да осигури подходящи грижи за Навални и "да прекрати злоупотребите" с него. Последва дори реакция на политици - над 80 местни депутати, които са със статут на общински съветници, също подписаха писмо в негова защита.

"Дори и маниаци, и серийни убийци, които излежават доживотни присъди, имат право на свиждания, но аз нямам", написа Навални в Инстаграм.

Адвокатът му Вадим Кобзев каза, че ръководството на затвора умишлено е преместило болен затворник в една килия с Навални, за да го зарази с грип. След това опозиционерът е бил лекуван с антибиотици, в резултат на което е получил стомашни проблеми и е отслабнал.

Кобзев определи решението Навални да бъде поставен в изолатор за шест месеца като "умишлена стратегия да се унищожи здравето му с всички средства" и допълни, че подобно решение може да бъде взето единствено с одобрението на Кремъл.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG