Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кои са мъчителите на Навални? Екипът на опозиционера назова хората, които го държат в карцер от месеци


Това е наказателната колония, в която Алексей Навални излежава присъдата си

Екипът на руския опозиционен политик Алексей Навални съобщи имената на служителите на наказателна колония, в която излежава присъдата си, заради които постоянно е изпращан в карцер.

"Там за него е създаден истински затвор в затвора. Именно там Алексей е държан от август 2022 г. - в килия с размери 2 на 3 метра и непоносими условия. Изпращат го там по различни измислени причини, за да го изолират от външния свят и да го сломят", се казва в публикацията.

46-годишният Навални, който е осъден на 9 години затвор, от юни 2022 г. се намира в колония № 6 в село Мелехово, Владимирска област, при строг режим. На 31 декември той беше и пратен в карцер за десети път. По време на престоя си се разболя от остра респираторна инфекция, без да получи медицинско лечение.

Заради това около 500 руски лекари, както и адвокати, вече написаха отворени писма до президента Владимир Путин с искане да осигури подходящи грижи за Навални и "да прекрати злоупотребите" с него. Последва дори реакция на политици - над 80 местни депутати, които са със статут на общински съветници, също подписаха писмо в негова защита.

Междувременно неговата дъщеря - Дария Навалная, започна кампания за освобождаването му, като също каза, че той неколкократно и несправедливо е затварян в изолатор.

Сега екипът на Навални публикува видеоматериал, в който разкрива поименно кои са мъчителите му. Ръководител на колонията е полковник Дмитрий Юриевич Ножкин.

"Този човек получава съобщения от началниците си в Москва и провежда редовни срещи с подчинените си в Мелехово с една-единствена тема - как да влоши живота на главния враг на Путин", казват сподвижниците на опозиционера.

Екипът на Навални случайно открива номера му в сайт за запознанства, където се разбирта, че той и съпругата му си търсят партньори, както и фризьорката му Марина, с която Ножкин "се чува много често". Според разследващите в рамките на три месеца са проведени 213 разговора между двамата.

Близките отношения с Ножкин са потвърдени в телефонен разговор от самата Марина, на която се обажда Дмитрий Низовцев, водещ на канала "Популярна политка" основан от последователите на Алексей Навални. Низовцев се обажда и се представя за представител на отдел "Вътрешна сигурност" на Федералната служба за изпълнение на наказанията. Той моли жената да дойде в понеделник заради разследване срещу Ножкин и да не му казва за обаждането. В отговор фризьорката казва: "Не мога да не му кажа, защото той ми е толкова близък, че да скрия нещо от него, няма да е редно".

Друг член на персонала на затвора е Юрий Александрович Фомин, заместник по сигурността и поправителната работа в колонията. Според разследващия екип той декларира доходи от 1 милион рубли всяка година, но през 2020 г. купува BMW X5 на стойност 3,5 милиона. В имотната си декларация посочва, че го е купил със спестяванията си. Братът на тъста на Фомин е член на "Единна Русия" - партията на Путин.

Следващият е лейтенант Михаил Алексеевич Неймович - автор на повечето доклади, изготвени срещу Навални.

"Много е важно да се обръщате към него точно с първото и бащиното му име, защото в противен случай г-н Неxмович се обижда много. Точно затова Навални за седми път е официално поставен в наказателна килия", казват още разследващите сътрудници на опозиционера. - "Михаил Алексеевич е човекът, когото ръководството е назначило лично за Навални. Той следи всяка стъпка на Алексей и прекарва цялото си време в измисляне на нарушения от негова страна".

Във видеото са посочени и деветимата членове на комисията, които гласуват за изпращането на политика в център за предварително задържане. В него влизат капитан Данила Синюхин, подполковник Дмитрий Макорин, майор Анатолий Горшков, капитан Николай Морковкин, капитан Артьом Маркеев, майор Роман Вуколов, майор Владимир Полищук, майор Светлана Балашова и лейтенант Дария Швецова.

Алексей Навални беше арестуван преди 2 години, след като се завърна в Русия от Германия, където беше на лечение след отравяне със смъртоносно нервнопаралитично вещество от групата на "Новичок". Той и западни страни смятат, че отравянето му е било опит за убийство от страна на Москва. Кремъл отрича.

Навални беше задържан още на летището в Москва. Веднага пробацията му по старо дело беше заменено с реална присъда, защото не се е явил в съда (докато беше на лечение в Берлин), след това беше съден по дело за клевета срещу ветеран (само глоба) и накрая по дело за измама и обида на съдия беше осъден на 9 г. Според защитата всички обвинения са изфабрикувани по политически причини.

През лятото на 2022 г. Навални беше преместен от колония с общ режим в Покров в колония със строг режим в Мелехово. Там създаде профсъюз на затворници и служители на колониите, с което си навлече още повече гнева на ръководството.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Странните избори в най-бедния край на Европейския съюз
please wait

No media source currently available

0:00 0:11:15 0:00
XS
SM
MD
LG