Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Съучастници на палачите." Нобелови лауреати поискаха Червеният кръст да се намеси в защита на Навални


Дмитрий Муратов
Дмитрий Муратов

Носителите на Нобелова награда за мир за 2021 г. Дмитрий Муратов и Мария Реса призоваха Международния комитет на Червения кръст да се намеси в защита на руския опозиционер Алексей Навални. Той е в наказателна колония в Русия и през последните месеци здравето му се влошава, но няма достъп до медицински грижи.

Главният редактор на независимият руски вестник Новая газета Дмитрий Муратов и филипинската журналистка Мария Реса поискаха “мъченията” срещу Навални да бъдат прекратени.

“Докато мъченията продължават, всички ние сме съучастници на палачите”, написаха те в писмо, публикувано на 24 януари в Новая газета, чийто лиценз в Русия беше отнет.

“Направете каквото казва вашият универсален хуманитарен принцип - предотвратете човешкото страдание”, призоваха те Международния комитет на Червения кръст.

На 31 декември 46-годишният Навални, който излежава присъдата си в наказателна колония със строг режим във Владимирска област, беше изпратен в карцер - за десети път. По време на престоя си той се разболя от остра респираторна инфекция, без да получи медицинско лечение.

Заради това около 500 руски лекари, както и адвокати, вече написаха отворени писма до Владимир Путин с искане да осигури подходящи грижи за Навални и "да прекрати злоупотребите" с него. Някои от лекарствата, купени от екипа на критика на Кремъл, са доставени в наказателната колония едва след петицията на медиците.

Последва реакция и от политици. Над 80 общински съветници от Русия подписаха писмо в подкрепа на Навални, адресирано до президентa, главния прокурор и президентския съвет по правата на човека на Русия.

Новината за призива на Муратов и Реса дойде на фона на номинацията на филма “Навални” за награда Оскар в категорията за документални филми. Филмът на режисьора Даниел Роер проследява пътя на опозиционера и неговия екип при разследването, което показва, че агенти на руските служби стоят зад опита за убийството му с нервнопаралитичното вещество новичок. В разследването участва и българинът Христо Грозев от разследващия сайт Белингкат.

Алексей Навални беше арестуван преди 2 години, след като се завърна в Русия от Германия, където беше на лечение след отравяне. Той и западни страни смятат, че отравянето му е било опит за убийство от страна на Москва, но Кремъл отрича. През март същата година Навални беше осъден на 9 години затвор при строг режим по обвинения в измама, които той и поддръжниците му смятат за политически мотивирани. От юни 2022 г. Навални е затворен в наказателната колония във Владимир.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG