Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Политическа поръчка". Как се отнема медиен лиценз на нобелов лауреат


Главният редактор на Новая газета Дмитрий Муратов с вестника си в ръка, заснет след като продава на търг златния си медал от Нобеловия комитет. Събраните 103,5 млн. долара отиват за подпомагане на украинските деца-бежанци. 20 юни 2022 г.

Съд в Москва отне лиценза на хартиената версия на вестник Новая газета. Във вторник се очаква същото решение и за сайта на медията.

Новая газета е независимо издание, създадено през 1993 г., което се ръководи от европейски стандарти в журналистическата работа. Главният редактор Дмитрий Муратов получи Нобеловата награда за мир през 2021 г.

Вестникът беше принуден да затвори на 28 март 2022 г., след като беше издържал да излиза повече от месец в условията на военна цензура, наложена след агресията в Украйна.

Формалната причина, по която съдът отне лиценза на Новая газета в понеделник, е в това, че изданието не е представило в срок измененията в устава си.

Дмитрий Муратов определи делото като политическа поръчка. Юристите напомниха, че епизодът с непредадения навреме устав се отнася до 2006 г.

Въпреки това районният съд отне лиценза на медията.

В изтеклите 29 години Новая газета публикува разследвания на водещи журналисти, някои от които са убити. Сред тях на Юрий Шчекочихин и Анна Политковская.

Главният редактор Дмитрий Муратов продължава да живее в Москва, въпреки риска от арест или друг вид преследване от страна на властите. В събота той оглави траурното шествие за погребението на Михаил Горбачов, като носеше портрета му пред ковчега с тялото на съветския лидер.

Част от журналистите на Новая газета издават от чужбина електронно издание на име Новая газета. Европа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG