Връзки за достъпност

Извънредни новини

Повече роми избират ГЕРБ и БСП, повече мъже - "Възраждане". Какъв е профилът на избирателите


Избирателна секция в кв. "Горно Езерово" в Бургас, 2 април 2023 г.
Избирателна секция в кв. "Горно Езерово" в Бургас, 2 април 2023 г.

Все повече роми подкрепят ГЕРБ и БСП, най-голям процент висшисти има сред избирателите на новата коалиция "Продължаваме промяната" (ПП) - "Демократична България" (ДБ) и "Възраждане", а хората от селата избират предимно ДПС.

Това са част от основните тенденции, които показват демографски проучвания от парламентарните избори в неделя на няколко големи социологически агенции - "Алфа Рисърч", "Галъп Интернешънъл" и "Тренд".

Свободна Европа събра най-важното от данните на социолозите за избирателите на партиите, които ще имат свои представители в 49-ото Народно събрание.

Повече роми гласуват за ГЕРБ и БСП

Според данни на "Алфа Рисърч", цитирани от Дневник, подкрепата на ромите към ДПС е спаднала със 7% спрямо изборите през октомври, докато подкрепата за ГЕРБ и БСП се е увеличила двойно – съответно от 10 на 20 и от 6 на 12 процента.

Най-голям дял от гласовете на ромите е получила ДПС – малко под половината. Възраждане е получила 10%, а ПП-ДБ – 8%. 82% от турците са гласували за ДПС, а за ПП-ДБ – 6%.

По данни на "Тренд" 37% от ромите и 79% от турците са гласували за ДПС, а според "Галъп" подкрепата е съответно 43% и 73%.

Висшисти гласуват за ПП-ДБ и "Възраждане"

Както "Галъп", така и "Тренд" отчитат, че най-голям процент от гласоподавателите на ПП-ДБ са висшисти - над 55. На второ място е "Възраждане" с над 50%, а на трето - ГЕРБ с над 46%.

Мнозинството от хората с основно образование - най-ниската образователна степен, са гласували най-вече за ДПС. Според "Галъп" става дума за 48% от всички гласували с основно образование, а според "Тренд" - 55%.

При ГЕРБ дяловете на хората с висше и средно образование са разпределени почти по равно.

ПП-ДБ е предпочитана от младите

"Тренд" отчита, че 62% от избирателите на БСП са на над 60 години, като социалистите са първа политическа сила и сред тези на над 70 годни.

Най-много хора между 18 и 29 години са гласували за коалицията ПП-ДБ. Става дума за 32.2%, което е близо една трета от всички. Следващи са ГЕРБ с 18.9%, ДПС с 13.8% и "Възраждане" с 13.1% от гласовете в тази възрастова група.

ПП-ДБ е най-предпочитана и сред хората между 30 и 39 години.

Данните на "Галъп" също показват предимство на новата коалиция сред младите. Следват ГЕРБ и ДПС, а "Възраждане" черпи гласовете си в по-голяма степен от средните възрастови групи.

Градовете избират ПП-ДБ и ГЕРБ, селата - ДПС

Резултатите показват, че в София коалицията ПП-ДБ побеждава ГЕРБ и в трите избирателни района. Новата коалиция печели също в Пловдив и Русе, като в останалите градове резултатите са оспорвани между двете сили.

Според изчисленията на "Тренд" една четвърт от избирателите на ПП-ДБ живеят в столицата, а над 45% са от областните градове. Близо половината (47%) от симпатизантите на ГЕРБ са от областни градове, а 77% от електората на ДПС живее в села.

Повече мъже избират "Възраждане"

Данните агенциите показват, че избирателите на всички партии са сравнително равномерно разпределени по признак пол.

Според данните на "Тренд" единствената партия, чийто избиратели от мъжки пол са повече от жените, е "Възраждане", като процентът е 54.1 спрямо 46.

Хартия или машина

Изследването на "Тренд" показва, че най-много от избирателите, гласували с машина, са дали вота си за ПП-ДБ - 31.7%, като на второ място е ГЕРБ с 21.8%.

С хартиени бюлетини са гласували най-много поддръжници на ГЕРБ - 32.4%, ДПС - 18.6% и БСП - 16.9%.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG