Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руската комисарка по правата на детето отхвърли обвиненията на съда в Хага за военни престъпления


Мария Лвова-Белова в кабинета на Владимир Путин
Мария Лвова-Белова в кабинета на Владимир Путин

Руската комисарка по правата на детето Мария Лвова-Белова отхвърли обвиненията във военни престъпления, които Международният наказателен съд (МНС) отправи към нея и руския президент Владимир Путин, съобщи Ройтерс във вторник.

На 17 март базираният в Хага съд издаде заповеди за арест на Путин и Лвова-Белова, тъй като има доказателства, че „носят наказателна отговорност за незаконното депортиране на украински деца“ от окупираните райони към Русия. Заради това трибуналът повдигна срещу нея обвинение за военно престъпление.

Според МНС има информация, че стотици деца са били изведени от сиропиталища и други домове в районите, които Москва анексира незаконно. Някои от тях са били дадени за осиновяване в Русия.

Във вторник Лвова-Белова определи обвиненията като "неверни и неясни" и каза на пресконференция в Москва, че винаги е търсено съгласието на родителите на децата и че ръководената от нея комисия е действала в името на интересите им. Тя добави, че "ако е имало някакви конкретни проблеми с конкретни семейства", е готова да помогне за решаването им.

Тя отхвърли твърденията, че деца са били отвеждани в лагери за превъзпитание, и каза, че не знае за нито един случай на дете от Източна Украйна, което да е било отделено от кръвните си роднини, за да бъде предадено в приемно семейство. За много такива случаи съобщиха потърпевши украинци, както и правозащитни организации.

Лвова-Белова твърди, че украинските власти действат против интересите на децата, като не ги евакуират от районите на бойни действия, и “ги използват като жив щит за украинските военни и неонацистките сили“. Тя каза още, че от февруари миналата година досега Русия е приела над 5 млн. бежанци от Донбас, включително 730 000 деца.

В отделно изявление на комисията, публикувано преди пресконференцията, се твърди, че Донецк и Луганск - двата украински региона, за които Русия претендира и които частично контролира, са поискали Москва да приеме цивилни граждани, включително сираци и деца, чиито родители са изчезнали. Комисията пише още, че не е получила никакви документи от МНС, въпреки че Русия не признава неговата юрисдикция.

Кремъл вече определи заповедта за арест на МНС за "възмутително пристрастно решение". Руските официални лица отричат военните престъпления в Украйна, въпреки многобройните доказателства за такива.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG