Връзки за достъпност

Извънредни новини

Коя е Мария Лвова-Белова – жената, която съдът в Хага иска да арестува заедно с Путин


Мария Лвова-Белова на среща с Владимир Путин. Снимката е от 16 февруари 2023 г.
Мария Лвова-Белова на среща с Владимир Путин. Снимката е от 16 февруари 2023 г.

Тя е човекът, когото Международният наказателен съд иска да арестува заедно с Владимир Путин. Кремъл я представя като "крехка жена", която спасява деца. Всъщност Мария Лвова-Белова стои зад организираните усилия за отвеждане на украински деца в Русия. А това е военно престъпление.

Тя се представя за спасителка на украински деца. Всъщност това, което прави, с голяма степен на вероятност представлява военно престъпление.

Международният наказателен съд издаде заповед за ареста на руския президент Владимир Путин в петък. Освен неговия, съдът в Хага иска и ареста на Мария Лвова-Белова – жената, която отговаря за правата на децата в руската президентска администрация. Според прокурора към съда Карим Хан има основания да се смята, че Путин и Лвова-Белова „носят наказателна отговорност за незаконното депортиране на украински деца“ в Русия.

За част от тези деца има данни, че са изпращани в руски институции за „превъзпитание“, а други са дадени за осиновяване на руски семейства. Ако бъде доказано, това представлява военно престъпление. Украйна определя тази практика като геноцид - най-тежкото престъпление в правото.

Мария Лвова-Белова е смятана за ключова фигура в усилията на Русия да прехвърли украински деца на руска територия. Самата тя казва, че е осиновила дете от окупирания украински град Мариупол. Връзката ѝ с Путин е ясна – тя е назначена от него и се отчита директно пред него.

И все пак – коя е Мария Лвова-Белова и защо Международният наказателен съд поиска ареста ѝ заедно с този на Путин?

Коя е тя

Мария Лвова-Белова e комисар по правата на децата в руската президентска администрация. Тя е назначена на поста от Владимир Путин през октомври 2021 г. – няколко месеца преди Русия да започне войната срещу Украйна.

Мария Лвова-Белова
Мария Лвова-Белова

Самата тя има десет деца – пет биологични и пет осиновени – заедно със съпруга си – бивш програмист, който впоследствие става православен свещеник. Двамата са настойници на поне 13 деца, за които се грижат управлявани от Лвова-Белова благотворителни организации, съобщи френската медия Франс 24 през януари.

Лвова-Белова има политическа кариера и преди да бъде назначена за комисар по правата на децата. Членува в партията на Путин „Единна Русия“ от 2019 г. През 2020 г. е назначена в Съвета на федерацията – горната камара на руския парламент.

Тя е родена и израснала в Пенза, руски град на около 500 км от Москва. Има музикално образование и преди да влезе в политиката е преподавала в местното музикално училище.

Каква е ролята ѝ

Ролята на Мария Лвова-Белова за отвеждането на украински деца в Русия е ключова. Тази оценка се споделя от Европейския съюз, САЩ, Великобритания и други държави, които са я санкционирали точно заради тази нейна дейност.

Европейският съюз (ЕС) санкционира Лвова-Белова като „една от най-въвлечените в незаконното транспортиране на украински деца в Русия и осиновяването им от руски семейства“.

Тя е посочена като инициатор на опростяването на процедурите за осиновяване на украински деца в Русия. През май 2022 г. Путин издаде указ, който улеснява даването на гражданство на украински деца без родителски грижи и оттам - осиновяването им от руски семейства.

В мотивите на Министерството на финансите на САЩ за санкции срещу Лвова-Белова се казва, че тя координира депортирането на хиляди украински деца в Русия.

Дейността на Лвова-Белова включва насилствено осиновяване на украински деца от руски семейства и т.нар. „патриотично образование“.
Министерство на финансите на САЩ

„Дейността на Лвова-Белова включва насилствено осиновяване на украински деца от руски семейства, т.нар. „патриотично образование“ на украински деца, законови промени за ускоряване на предоставянето на руско гражданство на украински деца и отнемане на украински деца“, пише в мотивите.

Руският президент Владимир Путин защити Лвова-Белова след санкционирането ѝ от САЩ.

„Тази крехка жена саморъчно прави повече за децата и мира от тези безчестни американци, които правят списъци със санкции“, каза тогава той.

Водещата роля на Лвова-Белова се посочва и в доклади на изследователи и неправителствени организации. Такъв пример е доклад на учени от Йейлския университет в САЩ, който установи, че около 6000 украински деца се намират в лагери за „превъзпитание“ в Русия и в незаконно анексирания полуостров Крим.

„Мария Лвова-Белова е една от най-силно замесените фигури в депортирането и осиновяването на украински деца в Русия, както и в използването на лагери за „интегриране“ на украинските деца в руското общество и култура“, пише в доклада.

Международният наказателен съд в петък съобщи, че има основания да се смята, че Лвова-Белова носи индивидуална наказателна отговорност за военното престъпление незаконно депортиране на деца и транспортирането им от окупирани области на Украйна до руската територия.

Как я представя Кремъл

Лвова-Белова сама популяризира ролята си през канала си в Телеграм от самото начало на руската инвазия в Украйна. В руските държавни и контролирани от Кремъл частни медии се разпространяват нейни снимки с деца, за които се твърди че са сираци от Украйна, както и информация за нейни посещения в окупирани от руската армия украински територии.

През юли Лвова-Белова съобщи, че първите 108 „сираци от Донбас“, които вече са получили руско гражданство, ще бъдат пратени при „новите си родители“ в Русия. През декември тя описа в публикация в Телеграм посещението си при руско семейство, при което е настанено дете от Украйна.

„За мен това е поредното потвърждение, че работата, която сме свършили за настаняването на сираците от Донбас, не е напразна“, написа тя, цитирана от Си Ен Ен. „Всичко е направено както трябва.“

Владимир Путин и Мария Лвова-Белова. Снимката е от 9 март 2022
Владимир Путин и Мария Лвова-Белова. Снимката е от 9 март 2022

Лвова-Белова лично съобщава и за „превъзпитателни“ и „рехабилитационни“ центрове в Москва, Ростов и други градове, които осъществяват интегрирането на децата в руското общество.

Комисарката по правата на децата съобщи също, че самата тя е осиновила дете от украинския град Мариупол. Той беше обсаден в първия ден на войната и в следващите месеци беше подложен на всекидневни бомбардировки от руската армия. Сега градът е окупиран. Първите съобщения за преместване на украински деца в Русия бяха именно от района на Мариупол.

Информацията, че Лвова-Белова е осиновила украинско дете, се появи за първи път в средата на 2022 г. Руски медии публикуваха снимки на семейството ѝ с момчето, за което се твърди, че е на 16 години и се казва Филип.

Лвова-Белова разказва за това в профила си в Телеграм. В началото детето е демонстрирало „определена негативност“,, искало е да пее украинския химн и е говорело в подкрепа на украинската армия. После, пише тя, поведението му се е променило и сега момчето е „благодарно“ на „страхотното руско семейство, което го е спасило“.

През ноември тя публикува и репортаж, в който момчето я описва като „най-прекрасния човек, когото съм срещал през живота си“ и добавя, че никой не го е обичал, колкото тя. Не е ясно при какви обстоятелства е направен записът, нито дали детето е говорило под натиск, посочва американската телевизия Си Ен Ен, която цитира репортажа.

На 16 февруари при среща с Путин Лвова-Белова каза, че е осиновила детето от Мариупол благодарение на него. Във видео от срещата, качено на сайта на Кремъл, двамата обсъждат „добрия живот“ на украинските деца, дадени за осиновяване на руски семейства.

Престъпление ли е това

Кремъл и самата Лвова-Белова представят действията си като „спасяване“ на украински деца. В действителност обаче те с голяма степен на вероятност представляват военно престъпление.

Международният наказателен съд разследва Путин и Лвова–Белова за „военното престъпление незаконно депортиране на деца“ от окупираните територии на Украйна в Русия.

Има много свидетелства, че руските власти извършват именно това. Международни медии и неправителствени организации са документирали десетки случаи на украински деца, отведени в Русия.

Някои от тях са насилствено разделени от украинските си родители и осиновители. Други са деца, които руската окупация е заварила в социални домове и болници, без те задължително да са „сираци“, както ги представя Кремъл. Трета група са непълнолетни, чиито възрастни роднини са били убити при руските атаки.

В Русия тези деца са настанявани в институции за „превъзпитание“ или давани за осиновяване на руски семейства.

„Незаконното депортиране“ е военно престъпление по т.нар. Римски статут – устава на Международния наказателен съд. Документът препраща към Женевските конвенции, които се отнасят за международното право по време на война. Четвъртата Женевска конвенция, която се отнася до защитата на цивилните, забранява депортирането на хора от окупирани територии към територията на страната окупатор.

Насилственото предаване на деца от една (национална или етническа) група на друга (национална или етническа) група е една от петте възможни прояви на престъплението геноцид, ако извършено „с намерение да бъде унищожена изцяло или отчасти една национална, етническа, расова или религиозна група като такава“.

Геноцидът е най-тежкото престъпление в правото. Стандартът за доказването му обаче е много висок. Според някои юристи се натрупват все повече доказателства, които могат да подкрепят евентуално дело за геноцид, извършен в Украйна от Русия.

XS
SM
MD
LG