Връзки за достъпност

Извънредни новини

България трябва да се бори с бедността, парите "под масата" и сивия сектор според ОИСР


Генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Матиас Корман и служебният премиер Гълъб Донев, София, 4 април
Генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Матиас Корман и служебният премиер Гълъб Донев, София, 4 април

България се справя добре в макроикономически план, но са нужни промени в сферата на фискалната стабилност, корупцията, сивата икономика и социалната политика. Това стана ясно във вторник от думите на генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Матиас Корман.

Той се срещна със служебния премиер Гълъб Донев, с когото представиха доклада „Икономически преглед на България“, изготвен от ОИСР. Организацията обединява най-развитите икономики в света. През януари 2022 г. България започна преговори за присъединяване към нея, като докладът е задължителна стъпка за членство.

По думите на Корман България се справя добре по отношение на макроикономическата стабилност.

"Вече няколко десетилетия постепенно напредва, растежът на брутния вътрешен продукт (БВП) е 2,3 процента, доходите на глава от населението се увеличиха", каза главният секретар.

Според ОИСР след пандемията българската икономика много бързо е започнала да се възстановява, но това е било прекъснато от глобалната енергийна криза и агресията на Русия в Украйна. Това се вижда и в други държави в региона и цяла Европа, добави Корман, като колкото по-близо е държавата до Украйна, по-силно се усеща това.

Според Корман някои от основните предизвикателства пред страната са да се гарантира фискална дисциплина, да се увеличат разходите за социална подкрепа на бедните и да се въведат политики за активиране на безработните. По думите на главния секретар минималната работна заплата в България е на ниско равнище, има високи неравенства по отношение на разполагаемия доход, а данъчната система не е прогресивна, докато социалните плащания са регресивни.

Също е важно да се избегнат случаите на плащане "под масата" и сивата икономика по думите на Корман. "Около половината данъкоплатци се осигуряват на минималната работа заплата", каза той, "не вярваме, че наистина половината население на България в работна възраст получава минималната работа заплата". Според него големият сив сектор е свързан с ниското доверие в обществените институции.

"Трябва да се овладее корупцията. Тя има тежка цена", добави Корман. "С това ще се увеличи производителността на труда".

Премиерът Гълъб Донев от своя страна каза, че според предварителния анализ "България покрива стандартите на ОИСР във висока степен и разполага с възможност да приключи присъединителния процес за около три години". По негови думи членството на страната в ОИСР е основен външнополитически приоритет, който намира широка политическа подкрепа.

Капитал припомня, че организацията направи подобен преглед и преди две години, като тогава нямаше консенсус за пълноправно присъединяване на страната сред членовете на организацията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG