Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Всички са равни пред закона". Какво чу Доналд Тръмп в съдебната зала


Скица на Доналд Тръмп от изправянето му пред голямо жури на съда в Манхатън във вторник, за да му бъдат повдигнати 34 обвинения.
Скица на Доналд Тръмп от изправянето му пред голямо жури на съда в Манхатън във вторник, за да му бъдат повдигнати 34 обвинения.

Доналд Тръмп стана първият бивш или действащ президент на САЩ с повдигнати криминални обвинения. Той пледира "невинен" пред съда в Ню Йорк, след като беше регистриран като обвиняем за 34 престъпления. В какво точно беше обвинен?

Преди ден бившият американски президент Доналд Тръмп стана първият в историята на САЩ, заемал този пост, който получи криминални обвинения. Това се случи пред голямо жури на съда в Манхатън, Ню Йорк, след като той мина през обичайната за тези случаи процедура по снемане на отпечатъци и криминална регистрация.

Бившият президент получи общо 34 обвинения, свързани с организирането на плащания на две жени преди изборите през 2016 г., за да бъде избегнато огласяването на техните сексуални отношения с него. Той е заподозрян в прикриването на следите към тези плащания чрез фалшиви бизнес отчети.

Никога не съм предполагал, че нещо подобно може да се случи в Америка.
Доналд Тръмп

76-годишният Тръмп, който в момента участва в надпреварата за номинация на републиканците за президентския вот догодина, пледира „невинен“ пред съда. След това беше освободен и се прибра в имението си във Флорида, където за пръв път коментира обвиненията пред свои привърженици, определяйки ги като „обида за страната“ и намеса в изборите.

„Никога не съм предполагал, че нещо подобно може да се случи в Америка“, каза Тръмп в клуба си Mar-a-Lago в Палм Бийч във вторник вечерта, цитиран от Ройтерс. „Единственото престъпление, което съм извършил, е безстрашната защита на нацията ни срещу онези, които искат да я унищожат.“

Какво стана в съдебната зала

По време на заседанието на съда в Манхатън прокурорът по делото Крис Конрой заяви, че „обвиняемият Доналд Дж. Тръмп е фалшифицирал бизнес отчети в Ню Йорк, за да прикрие незаконен заговор за подкопаване на почтеността на президентските избори през 2016 г. и други нарушения на изборните закони“.

Фалшифицирането на бизнес отчети само по себе си е престъпление в Ню Йорк, което се наказва с до една година затвор. Когато обаче се извършва с цел подстрекаване или прикриване на друго престъпление, каквото е нарушаването на изборното законодателство, например, наказанието става до четири години затвор, уточнява Ройтерс.

Двете жени, на които се предполага, че Тръмп е платил, за да не разкриват интимните им отношения, са порноактрисата Сторми Даниелс и бившият модел на Плейбой Карън Макдугъл.

При прочитането на обвиненията срещу бившия президент нюйоркските прокурори отбелязаха, че той е направил серия от публикации в социални медии, които са съдържали включително и заплахи за „смърт и унищожение“, ако стане обвиняем. Затова съдията помоли страните в процеса „да се въздържат от изказвания, които могат да подтикнат към насилие или граждански вълнения“.

Прокурорският екип (вляво) и Тръмп заедно с адвокатите си по време на изслушването пред голямо жури на съда в Манхатън във вторник.
Прокурорският екип (вляво) и Тръмп заедно с адвокатите си по време на изслушването пред голямо жури на съда в Манхатън във вторник.

Тръмп е изправен пред отделно наказателно преследване от окръжен прокурор в Джорджия по подозрения, че незаконно е опитал да избегне поражението си в щата на изборите през 2020 г., спечелени от настоящият американски президент Джо Байдън.

Освен това, той е изправен пред две разследвания на Министерството на правосъдието на САЩ, водени от специален прокурор, във връзка с негови предполагаеми опити да обърне резултатите от изборите през 2020 г., както и с неговата работа с класифицирани документи след напускане на президентския пост.

Екипът на окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг изглежда е подготвил солиден казус, коментира пред Ройтерс Адам Кауфман, адвокат, който в миналото е работил като прокурор в Ню Йорк.

„Това, което те направиха, е да вземат обвинителен акт за фалшифициране на бизнес досиета и да го представят като част от конспирация, което според мен е много ефективно“, каза Кауфман.

По думите на друг бивш прокурор, Джереми Саланд, екипът на Браг знае, че „има много дълъг път напред с тези обвинения“, защото ще трябва да докажат на журито, че Тръмп е възнамерявал да наруши изборния закон, въпреки че не е криминално обвинен за това.

Ще се борим здраво.
Тод Бланш, адвокат на Тръмп

Съдията по делото Хуан Мърчан насрочи следващото изслушване за 4 декември. Според правни експерти, цитирани от Ройтерс, процесът може да не започне по същество дори и след година, а дори постановяването на присъда не би могла да попречи на Тръмп да се кандидатира отново за президент.

„Ще се борим здраво“, каза неговият адвокат Тод Бланш пред репортери, след като изслуша заедно с клиента си обвиненията на прокуратурата.

По думите му, макар Тръмп да е „разочарован, разстроен и ядосан“ от обвиненията, „той е мотивиран и това няма да го спре, и няма да го забави, и е точно това, което очакваше“.

„Ние днес поддържаме нашата сериозна отговорност да гарантираме, че всички са равни пред закона. Никакви пари и никаква власт не променят този траен американски принцип“, каза Браг на пресконференция след съдебното заседание.

Тръмп напуска с вдигнат юмрък сградата на съда в Манхатън.
Тръмп напуска с вдигнат юмрък сградата на съда в Манхатън.

Какви са доказателствата

Голямото жури, свикано от Браг, изслуша доказателства за плащане от 130 000 долара, направено на Сторми Даниелс в последните дни на президентската кампания през 2016 г. По нейните думи парите са били в замяна на мълчанието ѝ за неин сексуален акт с Тръмп в хотел край езерото Тахо през 2006 г.

Според нюйоркските прокурор бившият издател на Нешънъл Енкуайър Дейвид Пекър е предложил да следи за негативни истории за бившя президент по време на първата му кампания. Така се е стигнало до плащане на 150 000 долара на Карън Макдугъл, за да бъдат закупени правата над историята за нейните интимни отношения с Тръмп. Историята обаче никога не е била публикувана.

Освен това, обвинението твърди, че 30 000 длара са били платени и на бивш портиер от „Тръмп Тауър“, за да бъдат закупени правата над фалшива история за предполагаемо извънбрачно дете на бившия президент.

Бившият личен адвокат на Тръмп Майкъл Коен признава, че е координирал с него плащанията на Даниелс и Макдугъл. Тръмп отречи да е имал сексуални отношения с двете жени, но признава, че е възстановил сумата на Коен за плащането на Даниелс. Обвинението твърди, че чековете за възстановяване на разходите на Тръмп към адвоката му невярно са били отразени като негови хонорари.

34 неверни отчета, направени за прикриване на други престъпления.
Алвин Браг, прокурор

Затова и прокуратурата обвинява Тръмп във фалшифициране на счетоводните книги на компанията му за недвижими имоти с намерение за измама. Според обвинителния акт фалшивите записи в отчетите включват фактури от Коен, записи в счетоводна книга на Тръмп, поддържана от негова организацията, както и чекове.

Един от описаните в обвиненията елементи е т.нар. метод „хвани и убий“, използван от някои медии за скриване на вредна информация.

Тръмп обаче няма повдигнато обвинение за нарушване на изборните закони.

По думите на окръжния прокурор Браг „съгласно законите на щата Ню Йорк е углавно престъпление да се фалшифицират бизнес отчети с намерение за измама и намерение да се прикрие друго престъпление“.

„Точно за това става въпрос в този казус – 34 неверни отчета, направени за прикриване на други престъпления“, обобщи Алвин Браг във вторник.

Сторми Даниелс срещу Доналд Тръмп. В какво е обвинен бившият президент на САЩ
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG