Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ще има великденски добавки от 70 лв., но само за тези с пенсия под 504 лв.


Гълъб Донев
Гълъб Донев

Служебният кабинет реши да бъдат изплатени великденски добавки от 70 лв., но не на всички пенсионери, а само на тези, чиито пенсии са под линията на бедност - 504 лв. включително. Това съобщи служебният премиер Гълъб Донев. Той добави, че добавката ще вземат близо един милион и две хиляди пенсионери. Това са повече от половината пенсионери в страната.

До преди три дни нямаше индикации, че служебният кабинет ще даде станалите традиционни добавки за Великден. На 3 април Националният осигурителен институт съобщи, че изплащането на пенсиите за април започва в нормалния график - от 7 април, петък, но без добавките.

Донев каза още в четвъртък, че добавки ще получат пенсионерите с пенсия за осигурителен стаж и възраст, пенсионерите с инвалидни пенсии за трудова дейност, пенсионерите с пенсии, несвързани с трудова дейност, които се изплащат за сметка на държавния бюджет, като тук попадат и наследствените пенсии от починал родител. Добавка ще вземат и пенсионерите, които получават социална пенсия за старост, както и социална пенсия за инвалидност. Пенсионери с пенсии от учителския пенсионен фонд също ще получат великденска добавка.

Добавката ще се изплаща по банков път или чрез пощите в началото на следващата седмица. Донев добави, че средствата, необходими за изплащането на добавките са 72 млн. лева.

Служебното правителството приключи финансовата 2022 г. с дефицит на начислена основа от 2,9 процента, така че имахме един ограничен ресурс от тези 72 млн. лв., които да послужат за изплащане на тези добавки, каза Донев. Това няма да окаже въздействие върху разходната част на бюджета за 2023 г.

Донев каза още, че решение на правителството за добавките за Великден ще се възприеме като несправедливо от пенсионерите, които няма да получат тази добавка, особено от тези, които получават малко над 504 лева.

"Уверявам ви, че това беше възможно най-справедливото решение за ситуацията, в която се намира държавата в момента при бюджетни ограничения и липса на Народно събрание", каза Донев.

Миналата година всички пенсионери получиха 70 лева еднократната допълнителна сума за великденските празници.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG