Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израел обстрелва Ливан и Газа


Дим се издига над сгради в град Газа, след като Израел нанесе въздушни удари по палестинския анклав на 6 април 2023 г.
Дим се издига над сгради в град Газа, след като Израел нанесе въздушни удари по палестинския анклав на 6 април 2023 г.

Израелската армия съобщи в петък, цитирана от международни агенции, че е атакувала цели на ислямистката групоровка "Хамас" в Южен Ливан и е засилила ударите по ивицата Газа.

Според израелските сили това е станало след ракетни нападения срещу Израел, извършени ден по-рано от ливанска територия. Напрежението в региона се увеличи през последната седмица, след като израелската полиция нахлу в джамията Ал-Акса в Йерусалим в няколко последователни нощи. Това доведе до ожесточени сблъсъци с палестинците в нея.

"Израелските сили за защита няма да позволят на терористичната организация "Хамас" да действа от Ливан и държи ливанската държава отговорна за всеки огън, идващ от нейна територия", казват израелските военни в изявление.

Съобщава се за силни взривове в различни райони на Газа, като според Йерусалим израелските самолети са поразили цели, включително тунели и обекти за производство на оръжие на "Хамас", която контролира блокираната южна крайбрежна ивица.

По-късно военните съобщиха, че са нанесли удари и по цели на "Хамас" в Южен Ливан, където жителите в района на бежанския лагер "Рашидие" край южния град Тир съобщиха за три силни взрива.

"Остро осъждаме наглата ционистка агресия срещу Ливан в района на Тир на разсъмване днес", съобщи "Хамас".

Израелските сили съобщават, че в четвъртък от територията на Ливан са били изстреляни 34 ракети, от които 25 са били прихванати от системите за противовъздушна отбрана. Израелските власти обвиниха "Хамас".

Това е най-голямото нападение от страна на Ливан спрямо Израел от 17 години насам. Твърди се също, че израелските въздушни удари са най-тежките след обстрела с "Ислямски джихад" през август 2022 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG