Връзки за достъпност

Извънредни новини

Драконови зъби и окопи. Сателитни снимки показват как Русия се готви за отбрана на Крим


Окопи и артилерийски разчети на плажа до Евпатория. Снимка от 16 март 2023 година.
Окопи и артилерийски разчети на плажа до Евпатория. Снимка от 16 март 2023 година.

Докато украинската армия се готви за контраофанзива, руската армия се окопава в незаконно анексирания през 2014 г. от Русия полуостров Крим. И се готви за отбрана. Това показват сателитни снимки на Maxar Technologies, анализирани от Washington Post, и снимки на Planet Labs, използвани от разследващия сайт Схеми, съвместно с Крим Реалии.

Очакваше се Украйна да започне деокупация на земите си в Донбас и Крим през пролетта. Вероятно контраофанзивата на Украйна ще започне през лятото, каза в интервю за американското издание The Hill премиерът на Украйна Денис Шмигал, който беше на посещение в САЩ на 13 април.

По всяка вероятност пролетната офанзива се отлага заради лошото време, забавянето на оръжейните доставки и недостиг на боеприпаси. В САЩ украинският премиер каза, че страната му "все още се нуждае от интензивна военна подкрепа - повече системи за противовъздушна отбрана, които минимизират въздействието на руските въздушни удари, повече тежка артилерия, минохвъргачки и боеприпаси за тях". Шмигал поиска Пентагонът да преразгледа възможността да предостави на Украйна ракети с по-голям обсег.

Драконови зъби и окопи

Сложни системи от окопи са се появили в северната част на Крим - около сухопътните входове към полуострова и пътищата. Наредени са и противотанкови пирамиди, наричани “драконови зъби”. Това са пирамидални съоръжения (от немски: Drachenzähne) от стоманобетон с височина от 90 до 120 см. Използват се за спиране и забавяне на танкове, верижни и колесни бойни машини още през Втората световна война.

Окопи и “зъби” има и по плажовете от източната страна на Крим, въпреки че украински десант там е малко вероятен.

В северната част на окупирания полуостров е създадена двойна линия от окопи в близост до бившия руски контролно-пропускателен пункт Армянск и Перекопския провлак.

Окопите през ноември 2022 г.
Окопите през ноември 2022 г.

През ноември 2022 г. отбранителната линия вече е била видима, а към март тази година тя се е разклонила. Прокопани са свързани с окопи, а между тях се виждат подредени позиции за военна техника.

Окопите през март.
Окопите през март.

Русия укрепва най-много северната част на Крим - според украинското военно разузнаване. Заместник-ръководителят му Вадим Скибицкий казва пред Крим.Реалии, че Русия поддържа военната инфраструктура на полуострова в бойна готовност.

Там са дислоцирани около 90 бойни самолета и около шестдесет бойни хеликоптера. “Създадена е групировка, отбранителна групировка, която в момента извършва дейности по оборудване на укрепленията, по оборудване на отбранителната линия", казва Скибицкий.

Сателитна снимка от януари 2023 година, показваща окопите около магистрала Е-105.
Сателитна снимка от януари 2023 година, показваща окопите около магистрала Е-105.

Сателитни снимки показват появата на нови укрепления от двете страни на магистрала Е-105, както и край езерото Сиваш. Водоемът се намира в източната част на Крим, на бреговете на Азовско море.

Окопите до E-105 на 13 март 2023 г., са много повече.
Окопите до E-105 на 13 март 2023 г., са много повече.

Руските войски са изкопали 7-километрова и 800-метрова линия от окопи по крайбрежието от Евпатория до село Заозерне. Това е един от най-курортните райони на полуострова. Намира се от източната му страна.

Линията на окопите на плажа между село Заозерное и град Евпатория, спътникова снимка от 16 март 2023 година.
Линията на окопите на плажа между село Заозерное и град Евпатория, спътникова снимка от 16 март 2023 година.

Още в началото на март 2023 г. дължината на строежите по плажовете е била малко повече от три километра и половина.

Линията от окопи на плажа до Евпатория, снимка от 16 март 2023 година.
Линията от окопи на плажа до Евпатория, снимка от 16 март 2023 година.

"Това едва ли е пряко свързано със ситуацията на фронта. Защото колкото и да ни се иска на всички, повторение на нещо като операцията "Овърлорд", т.е. десантът в Нормандия през 1944 г. с масиран десант, много кораби, изхвърляне на брега на големи маси пехота, десант по въздух - за съжаление, не ги заплашва. Първо, защото имаме малко десантни кораби. Изглежда, че тук руснаците са се занимавали по-скоро с имитационни дейности", каза пред Крим Реалии военният експерт и колумнист на военния портал Defense Express Иван Киричевски.

На 16 март руският ръководител на Крим Сергей Аксьонов каза, че Украйна няма да може да деокупира полуострова - благодарение на укрепителните и отбранителните съоръжения.

Още на 24 февруари - в деня, в който се навърши година от началото на пълномащабната война на Русия в Украйна, украинският президент Володимир Зеленски заяви, че страната се готви да си върне Крим.

На 5 април Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна, каза, че "за много кратко време, исторически е много малко - шест месеца, пет или седем месеца - ще бъдем в Крим". Той определи това свое твърдение, като "математически проверен оптимизъм". "Русия не разполага с достатъчно ресурси, за да удържи ситуацията", каза Подоляк.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG