Връзки за достъпност

Извънредни новини

Контраофанзивата на Украйна може да се проведе през лятото, каза украинският премиер


Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин посреща премиера на Украйна Денис Шмигал в Пентагона, САЩ, 12 април 2023 г.
Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин посреща премиера на Украйна Денис Шмигал в Пентагона, САЩ, 12 април 2023 г.

Контраофанзивата на Украйна може да започне през лятото. Това каза в интервю за американското издание The Hill премиерът на Украйна Денис Шмигал, който е на посещение в САЩ.

От месеци различни високопоставени украински представители казват, че Киев се готви да предприеме контранастъпление през пролетта. Целта е Украйна да си върне територии, които Русия окупира след началото на инвазията си миналата година.

По-рано през февруари вестник Вашингтон пост написа, че САЩ оказват натиск върху Киев контранастъплението да започне през пролетта. В интервюто си в сряда обаче украинският премиер Денис Шмигал отрeчe информацията.

"Не чувстваме натиск от нашите приятели и партньори по отношение на началото на офанзивата", каза Шмигал.

"Всички наши приятели и партньори разбират ясно, че за да преминете в контранастъпление, трябва да сте 100% и дори повече процента готови за това", добави той, като посочи, че най-сериозен натиск контраофанзивата да започне по-скоро идва от самото украинско общество.

Думите на Шмигал идват по време на посещението му в САЩ, където се срещна с американския министър на отбраната Лойд Остин в Пентагона. То се случва на фона на информация, че пролетната офанзива се отлага заради лошото време, забавянето на оръжейните доставки и недостиг на боеприпаси.

По време на разговорите си с Лойд украинският премиер каза, че страната му "все още се нуждае от интензивна военна подкрепа - повече системи за противовъздушна отбрана, които минимизират въздействието на руските въздушни удари, повече тежка артилерия, минохвъргачки и боеприпаси за тях" и поиска Пентагонът да преразгледа възможността да предостави на Украйна ракети с по-голям обсег.

Шмигал посочи още, че Украйна е сформирала коалиция за изтребители и покани САЩ "да станат нейният най-важен участник".

Украйна в продължение на месеци иска от Съединените щати и техните съюзници да осигурят изтребители, с които Киев да се противопостави на Русия във въздуха. Пентагонът се съпротивлява поради опасения за ескалация на войната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG