Връзки за достъпност

Извънредни новини

Какво знаем за теча на секретни документи от Пентагона, свързани с войната в Украйна


Централата на Пентагона близо до столицата на САЩ Вашингтон.
Централата на Пентагона близо до столицата на САЩ Вашингтон.

Над 100 поверителни документа от американските служби, свързани пряко с войната в Украйна, някои с гриф "Строго секретно", изтекоха онлайн.

Министерството на правосъдието на САЩ и Пентагонът вече разследват теча на данни и тепърва ще оценяват заплахата за националната сигурност.

Течът на данни става факт на фона на очакванията Украйна да предприеме контраофанзива в окупираните от руската армия територии тази пролет. Какво знаем досега?

Какви са документите

По-голяма част от изтеклите документи се появиха онлайн на 5 април в няколко руски канала в приложението за съобщения Телеграм и оттам - в медиите.

Документите представляват снимки на хартиени копия на сводки на военното разузнаване на САЩ за войната в Украйна и карти с нанесени позиции и военни действия. Поне един от документите е грубо редактиран, според проверка на разследващия сайт Bellingcat. Става въпрос за манипулация и завишена бройка на военните загуби на Украйна за сметка на Русия.

Документите, част от които са обозначени с гриф "строго секретно", са пълни с хронология и представят подробна картина на войната в Украйна към началото на март 2023 г.

В тях има данни за жертвите, понесени от двете страни, за военната уязвимост на всяка от тях и за относителната им сила. Свободна Европа се запозна с над 50 снимки на документи, които ни бяха предоставени от Bellingcat.

В една от сводките пише, че България е изразила готовност да дари на Украйна изтребителите си МиГ-29. Това е маркирано като "предизвикателство" и е обяснено, че би оставило България без изтребители, които да охраняват въздушното пространство, докато не бъдат доставени произведените в САЩ F-16, "което ще стане поне след година".

От българското Министерство на отбраната (МО) отрекоха да са провеждани разговори за безвъзмездно предоставяне на български изтребители МиГ-29 на Украйна.

Някои от документите включват подробни сведения за обучението на войници и оборудването, които се предоставят на Украйна, докато тя събира дузина нови бригади за настъпление.

В една от изтеклите сводки е описана степента на обучени и комплектовка на бригадите, кога ще бъдат готови и се изброяват всички танкове, бронирани машини и артилерийски установки, които се предоставят от западните съюзници на Украйна. Отбелязва, се че "сроковете за доставка на оборудването ще повлияят на обучението и готовността". Една от картите включва "график на замръзналата земя", който оценява състоянието на почвата в Източна Украйна с напредването на пролетта.

"Ето ви малко изтекли документи" - как се случи?

Все още не е ясно как точно са изтекли документите. Първото установено повяване на секретни сводки в интернет е от 4 март - чрез сървър на платформата за съобщения Дискорд (Discord).

Американските власти не изключват възможността зад изтичането на информацията да стоят проруски елементи. Украински официални лица от своя стрна поставят под съмнение истинността на документите.

Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна Володимир Зеленски, написа в Телеграм, че според него зад предполагаемото изтичане на информация стои Русия.

В същото време руски Телеграм канали подозират контролирано изтичане на информация преди очаквана украинска контраофанзива в окупираните територии в следващите седмици.

Повечето документи са датирани от началото на март 2023 г. На 4 март - повече от месец преди публикациите в Телеграм и 4chan - в Discord канал, наречен "Minecraft Earth Map", са публикувани 10 документа, пише Bellingcat. Minecraft е популярна компютърна игра с милиони потребители по целия свят. "Ето, ви малко изтекли документи", обявява един от потребителите и прикача 10 документа за Украйна, някои от които с обозначението "Строго секретно".

След това документите се появяват в 4Chan, Телеграм и Туитър и достигат до медиите месец по-късно.

В анализ на изображенията на Bellingcat се отбелязва, че нито един от документите не е сканиран - изтеклите копия за снимани. Върху документите от началото на март се вижда, че листовете са прегъвани, а на заден план има предмети, по които си личи, че кадрите да направени на едно и също място.

Може ли това да повлияе на хода на войната?

Изтичането на документи е чувствително и потенциално вредно, но няма да промени хода на войната, според анализ на BBC.

Пролетната контраофанзива на Украйна може да се окаже преломен момент, който да промени динамиката на бойното поле и да подготви почвата за последващи мирни преговори.

В изтеклите до момента документи обаче няма нищо, което да показва посоката и целта на украинската контраофанзива. Голяма част от информацията в документите е вече известна от медийни публикации.

Кремъл би трябвало да има доста добра представа за мащаба на подготовката на Украйна, въпреки че провалите на руското разузнаване са очевидни през цялата война. Но Киев трябва да държи врага в неизвестност относно начина, по който ще се развие настъпателната кампания, за да увеличи максимално шансовете за успех, пише BBC.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG