Връзки за достъпност

Извънредни новини

България е готова да даде МиГ-29 на Украйна, твърди Си Ен Ен. София отрича


МиГ-29 на украинските ВВС.
МиГ-29 на украинските ВВС.

На 23 февруари България е изразила готовност да дари на Украйна изтребителите си МиГ-29, съобщи Си Ен Ен, като се позова на един от многото изтекли документи от Пентагона през последните седмици.

Българското Министерство на отбраната (МО) отрече да е провеждало разговори за безвъзмездно предоставяне на български изтребители МиГ-29 на Украйна.

Документите, на които се позовава Си Ен Ен, се появиха в социалните мрежи, като се твърди, че съдържат военни тайни на САЩ, свързани с войната в Украйна. Пентагонът съобщи в неделя, че прави оценка на последствията от изтичането.

За теча на документи за пръв път съобщи Ню Йорк Таймс, след като на 5 април редица руски канали в Телеграм споделиха пет файла, свързани с нахлуването в Украйна.

Даването на българските изтребители е наречено "предизвикателство", в цитирания документ от Си Ен Ен, тъй като това би оставило България без изтребители, които да изпълняват мисията по охрана на въздушното пространство, докато не бъдат доставени произведените в САЩ F-16, "което ще стане поне след година".

След запитване на Свободна Европа българското министерство на отбраната изпрати позиция, в която се казва, че не е обсъждано безвъзмездно предоставяне на изтребители МиГ-29 на Украйна.

"Подобно решение (за даване на изтребители, бел. ред.) би довело до дефицит от способности, което е в противоречие с Конституцията на Република България и Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България", се казва още в позицията на МО.

Президентът Румен Радев и министърът на отбраната Димитър Стоянов много пъти са казвали, че България няма да изпраща оръжие за Украйна.

На 22 февруари 2023 г. президентът Румен Радев каза, че немалка част от политическите партии гледат на въоръжените сили на страната не като гарант за териториалната цялост и сигурността на страната, а като на донор за Украйна. Тогава, за възможностите за замяна на съветско със западно оръжие държавният глава каза, че "прозорецът е затворен". По думите му, ако България дари свое въоръжение - като системи С-200 и С-300, самолети МиГ-29, СУ-25, танкове Т-72, ще трябва да купи нови.

Външният министър Николай Милков е разговарял на 5 април с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен за осигуряването на заместващи способности за българските въоръжени сили и най-вече за изтребители.

От началото на войната в Украйна военновъздушните сили на България не могат да поддържат нито изтребителите МиГ-29, нито ракетните си комплекси, тъй като те са произведени в СССР и се ремонтираха само от Русия.

Свободна Европа се запозна с близо десет изображения от теча на данни от Пентагона - министерството на отбраната на САЩ. Те са публикувани в рускоезични канали в Телеграм. Те представляват снимки на хартиени широкоформатни карти на бойните действия в Украйна и графици на подготовката и въоръжаването със западно въоръжение на нови подразделения на украинската армия.

Според сайта за разследваща журналистика Белингкат поне един от разпространените файлове в руски канали е бил грубо редактиран. В него загубите на Русия на бойно поле са занижени.

Според Белингкат документите са датирани от началото на март. Тогава за първи път те са публикувани онлайн в Дискорд - платформа за съобщения и социална мрежа, популярна сред любителите на компютърни игри.

Aмериканските власти не са изключили възможността зад изтичането на информацията да стоят и проруски елементи. В същото време руски телеграм канали подозират контролирано изтичане на информация преди очакваната украинска контраофанзива.

Неразкритите взривове в сянката на войната на Русия в Украйна
please wait

No media source currently available

0:00 0:34:45 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG