Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна твърди, че е отблъснала над 50 руски атаки в региона на Донецк за денонощие 


Украински военни части в района на Бахмут.
Украински военни части в района на Бахмут.

Руската армия търпи големи загуби при офанзивата си в Източна Украйна, но продължава да съсредоточава атаките си в региона на Донецк. Това се казва в последното изявление на Генералния щаб на украинската армия, разпространено във вторник.

Основните усилия на руските военни са свързани с настъпление в района на Лиман, Бахмут и Авдиивка. Киев твърди, че в последното денонощие украинските сили са отблъснали общо 52 атаки.

Москва от месеци опитва да поеме контрола над Бахмут, където се разразиха едни от най-кървавите сражения от началото на руската инвазия през февруари миналата година.

По думите на командващия сухопътните сили на Украйна Плександър Сирский ситуацията в източния почти напълно разрушен град остава “трудна, но контролируема”.

Той обвини руската армия, че използва “тактиката на изпепелената земя”, която е използвала и срещу бунтовниците в Сирия - унищожаване на сгради и позиции чрез интензивни въздушни удари и артилерийски огън.

Сирский твърди, че украинската съпротива е принудила Москва да започне да изпраща в Бахмут специални военни части, тъй като наемниците от частната военна компания “Вагнер”, които доминираха операцията там, вече са изтощени.

Според областния управител на Донецк Павло Кириленко руските въздушни удари са причинили големи разрушения и в близкия град Авдиивка, оставяйки го “изцяло в руини”.

“Общо около 1800 души остават в Авдиивка, като всички рискуват живота си всеки ден”, каза Кириленко.

Поемането на контрол над Бахмут може да позволи на Русия да атакува директно украинските отбранителни линии в град Часов Яр и да отвори пътя на руските военни за настъпление към два по-големи града в района на Донецк - Краматорск и Славянск.

Донецк е една от четирите провинции в Източна и Южна Украйна, които Москва обяви за анексирани през септември 2022 г. и се стреми да окупира напълно. Останалите три области са Херсон, Луганск и Запорожие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG