Връзки за достъпност

Извънредни новини

Български и румънски фермери протестираха срещу безмитния внос от Украйна


Протестът на българските зърнопроизводители при Русе.
Протестът на българските зърнопроизводители при Русе.

Зърнопроизводители от цялата страна протестираха в знак на солидарност с румънските си колеги, съобщи БНР. Земеделци блокираха в петък граничните пунктове „Кардам” и „Дунав мост” в Русе.

Те настояват за отмяна на регламента на Европейския съюз (ЕС) за безмитен внос на земеделска продукция от Украйна, който беше удължен до юни 2024 г. Според представители на бранша либерализацията на вноса на евтини укрански стоки влошава конкурентоспособността на българската стока, като подбива цените на българските производители. Те твърдят, че загубите им са в размер на 3,4 млрд. лв.

"Не може държавите от източната част на Европа да понасят целия удар от вноса на украинско зърно", каза пред БНР Милен Коев, председател на Районния съюз на фермерите "Дунавско зърно".

По думите на Костадин Костадинов, член на Националната асоциация на зърнопроизводителите, излезлият от Украйна слънчоглед е влязъл в България, а местният "стои по складовете".

В Румъния хиляди зърнопроизводители протестираха със същите искания, съобщи БТА. Те искат и оставката на земеделския си министър. Преди дни министърът на земеделието на Полша подаде оставка в знак на протест срещу политиката на Брюксел за зърното.

Преди близо седмица Красимир Аврамов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), каза, че една от причините украинските продукти да са по-евтини, е, че технологичната карта за производство на Украйна не е по стандартите на ЕС. Друга причина спроед Аврамов е по-високата цена на торовете в България. Според някои експерти протестите са свързани с лобиране за ограничаване на конкуренцията.

Протестите на зърнопроизводителите срещщу евтиното украинско зърно бяха подкрепени от служебния кабинет. Подкрепата на правителството идва на фона на многократни обещания за борба с високите цени на хранителните продукти, които поскъпнаха вследствие на инфлацията, предизвикана от войната в Украйна през последната година.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG