Връзки за достъпност

Извънредни новини

Китай започна военни учения за "пълно обкръжаване" на Тайван


Китайски морски флот, воден от патрулен и спасителен кораб Haixun 06, по време на съвместна патрулна операция в Тайванския проток, в провинция Фуджиан, Китай. Снимката, направена от дрон, е публикувана на 5 април.
Китайски морски флот, воден от патрулен и спасителен кораб Haixun 06, по време на съвместна патрулна операция в Тайванския проток, в провинция Фуджиан, Китай. Снимката, направена от дрон, е публикувана на 5 април.

Китайските военни започнаха да репетират обкръжаването на Тайван по време на тридневни военни учения в Тайванския проток. Те целят "пълно обкръжаване" на Тайван, съобщи китайската държавна телевизия Си Си Ти Ви.

„Учението се фокусира върху способността да се поеме контрол над морето, въздушното пространство и комуникациите, за да се създаде възпиране и пълно обкръжаване на Тайван", добави медията.

Пекин, който разглежда Тайван като отцепническа провинция на Китай, нарече операцията "строго предупреждение" към правителството на острова.

Ученията започнаха часове, след като тайванският президент Цай Инг-уен се завърна от пътуване до САЩ. Тайванското министерство на отбраната съобщи, че 42 китайски военни самолета и 8 кораба са пресекли средната линия на Тайванския проток. Това е неофициална разделителна линия между китайската и тайванската територия.

Най-тясната част на Тайванския проток между китайския бряг и острова е около 130 км.

Китайските държавни медии съобщиха още, че военните учения ще "организират едновременно патрулиране и настъпление около остров Тайван". Те са разположили "ракетна артилерия с далечен обсег на действие, военноморски разрушители, ракетни катери, изтребители на военновъздушните сили, бомбардировачи, заглушители и дозареждащи устройства".

Тайван се смята за суверенна държава със собствена конституция и лидери. Но Китай приема отцепническа провинция, която в крайна сметка ще бъде поставена под контрола на Пекин - ако е необходимо, със сила. Китайският президент Си Дзинпин каза, че "обединението" с Тайван "трябва да бъде осъществено".

Въпреки че Китай често провежда учения около Тайван, "обкръжаването" се разглежда като отговор на срещата на тайванския президент Цай с председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти в сряда.

В събота президентът Цай каза, че нейното правителство ще продължи да работи със САЩ и други демократични държави, тъй като островът е изправен пред "продължаващия авторитарен експанзионизъм" от страна на Китай, предаде Би Би Си.

Тя направи коментарите по време на среща с делегация на Конгреса на САЩ в Тайпе, водена от председателя на комисията по външни работи на Камарата на представителите Майкъл Маккол.

Той каза, че Вашингтон работи за доставка на оръжия на Тайван, "не за война, а за мир".

Тридневната операция на Китай около Тайван - наречена "Обединен остър меч" - ще продължи до понеделник, съобщи командването на Източния театър на Народноосвободителната армия (НОАК).

Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че ще отговори на ученията на Китай "със спокойно, рационално и сериозно отношение", основано на принципа "да не ескалираме конфликти, нито да предизвикваме спорове, за да защитим националния си суверенитет и сигурност".

През август миналата година Пекин проведе почти едноседмични учения около Тайван, след като предшественичката на Кевин Маккарти - Нанси Пелоси, посети Тайпе. Ученията, които са най-голямата демонстрация на сила от страна на Китай от години насам, включваха разполагането на изтребители и военни кораби, както и изстрелването на балистични ракети.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG