Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЦИК публикува списъка с новите депутати. Слави Трифонов се отказва да влезе в парламента


Слави Трифонов веднъж вече се отказа да бъде народен представител, а два пъти не се кандидатира
Слави Трифонов веднъж вече се отказа да бъде народен представител, а два пъти не се кандидатира

Централната избирателна комисия (ЦИК)публикува списък с имената на новите 240 депутати, които влизат в 49-ото Народно събрание.

20 от тях - кандидати в два изборни района, са подали заявления, за да уточнят от кой район предпочитат да бъдат народни представители.

Сред тях са Бойко Борисов (ГЕРБ), който остава в листата на ГЕРБ-СДС в 16 МИР – Пловдив, Десислава Атанасова (ГЕРБ) - в 19 МИР – Русе, Делян Пеевски (ДПС) - 1 МИР - Благоевград, Мустафа Карадайъ​ (ДПС) - 30 МИР – Шумен​, Йордан Цонев (ДПС) - 4 МИР – Велико Търново, Корнелия Нинова (БСП) - 25 МИР – София, Костадин Костадинов ("Възраждане") - 3 МИР – Варна, Тошко Йорданов (ИТН) - 15 МИР - Плевен.

Това се случва почти седмица след предсрочните парламентарни избори, които бяха спечелени от ГЕРБ-СДС с 2% преднина. Освен тях в следващия парламент влизат народни представители от още 5 политически формации - "Продължаваме промяната" - "Демократична България" (ПП-ДБ), "Възраждане", ДПС, БСП и "Има такъв народ" (ИТН), подредени в тази последователност.

Решението за обявяването на имената, което предстои да бъде обнародвано в Държавен вестник, беше взето на заседание на ЦИК в събота. „За“ гласуваха 13 членове, един беше „против“.

"Отново ЦИК взе решение за необявяване за избрани на вече избрани депутати", каза по време на заседанието Цветозар Томов, който гласува "против".

Той отбеляза, че е категорично против тази практика, "която е възможно да доведе до много сериозни изкривявания на вота на хората на местните избори" през есента.

Тъй като взехме такива решения – обявеният списък от нас депутати не съответства на волята на избирателя в пълна степен", мотивира се Томов, който през февруари се оттегли от функцията си на говорител на ЦИК в знак на протест със спорното решение да "засекретява" резултата от машинния вот. По-късно то беше отменено от съда.

Сега Томов гласува срещу решението за необявяването за депутат на лидера на ИТН Слави Трифонов, който е подал заявление, че се отказва да бъде народен представител. Мотиви не са посочени. Той беше избран в две листи - в Благоевградския и Старозагорския район.

За последно Трифонов беше депутат в 45-ото Народно събрание, когато партията му беше втора на изборите на 4 април миналата година. Тогава той не отиде нито веднъж в парламента, но заради мерките срещу COVID-19 можеше да участва онлайн в заседанията и се включи в някои от тях.

На първите предсрочни избори през юли шоуменът не се кандидатира за депутат с мотива, че мястото му не е в НС, а "да носи отговорност за хората, които са там, и това, което правят". През ноември 2021 и октомври 2022 г., когато ИТН остана извън парламента, Трифонов пак не влезе в листите.

Преди дни и проф. Асен Балтов от листата на ГЕРБ-СДС съобщи, че се отказва от депутатското си място. Бившият шеф на "Пирогов" обаче в крайна сметка се оказа в списъка с имената, публикуван от ЦИК. Няколко часа по-късно от комисията излязоха с ново съобщение, в което уточниха, че е станала техническа грешка и на мястото на Балтов трябва да се чете Даниел Тихомиров Александров.

Разпределението на мандатите в парламента ще е следното: ГЕРБ-СДС - 69 депутати, ПП-ДБ - 64, „Възраждане” - 37, ДПС - 36, БСП - 23, ИТН - 11.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG