Връзки за достъпност

Извънредни новини

Китай симулира поразяване на "ключови цели" в Тайван. САЩ призова за сдържаност


Снимка от кадри, излъчени на 8 април от китайската CCTV, китайски изтребител извършва маневра за зареждане с гориво във въздуха на неразкрито място
Снимка от кадри, излъчени на 8 април от китайската CCTV, китайски изтребител извършва маневра за зареждане с гориво във въздуха на неразкрито място

Китай симулира прецизни удари по ключови цели в Тайван и околните води по време на втория ден от военните учения, в които се тренира "пълно обкръжаване".

Ученията, които Пекин нарече "строго предупреждение" към самоуправляващия се остров, са в отговор на посещението на тайванския президент в САЩ миналата седмица.

Докато китайските военни симулираха обкръжаване на острова, САЩ призоваха Китай да прояви сдържаност.

Тайван съобщи, че най-малко 71 китайски самолета са прелетели около острова в събота. Освен това 45 военни самолета са пресекли средната линия на Тайванския проток - неофициалната разделителна линия между тайванската и китайската територия - или са навлезли в югозападната част на идентификационната зона на тайванската противовъздушна отбрана.

Забелязани са и 9 китайски кораба. Операцията, наречена от Пекин "Единен меч", ще продължи до понеделник. Тайванските официални лица реагираха остро срещу нея.

В събота представители на отбраната в Тайпе обвиниха Пекин, че е използвал посещението на президента Цай в САЩ като "извинение за провеждане на военни учения, което сериозно е подкопало мира, стабилността и сигурността в региона".

През първия ден от ученията един от китайските кораби изстреля патрон, докато плаваше близо до остров Пингтан, най-близката точка на Китай до Тайван.

Тайванският съвет по океанските въпроси, който ръководи бреговата охрана, публикува видеоматериал, на който се вижда как един от неговите кораби засенчва китайски военен кораб, но не посочи местоположението му.

На кадрите се чува как моряк казва на китайския кораб по радиостанция: "Вие нанасяте сериозни вреди на регионалния мир, стабилност и сигурност. Моля, незабавно се обърнете и напуснете. Ако продължите да действате, ще предприемем мерки за експулсиране".

На други кадри се вижда как тайванският военен кораб "Ди Хуа" придружава кораба на бреговата охрана в ситуация, която офицерът нарича "противопоставяне" с китайския кораб.

Макар че китайските учения приключиха към залез слънце в събота вечерта, представители на отбраната в Тайпе казаха, че полетите на изтребителите са започнали отново рано сутринта в неделя.

Служители на Държавния департамент на САЩ призоваха Китай да не допуска посещението на президента Цай в САЩ и призоваха за "сдържаност и непромяна на статуквото".

Говорител на Държавния департамент каза, че Вашингтон "следи отблизо действията на Пекин" и настоя, че САЩ разполагат с "достатъчно ресурси и възможности в региона, за да гарантират мира и стабилността и да изпълнят ангажиментите си в областта на националната сигурност".

През 1979 г. САЩ прекъснаха дипломатическите си отношения с Тайпе в полза на Пекин, но по закон са задължени да предоставят на Тайван средства за самозащита.

Президентът на САЩ Джо Байдън неколкократно каза, че САЩ биха се намесили, ако Китай нападне острова, но американските послания бяха неясни.

На срещата в сряда в Калифорния тайванският президент Цай благодари на председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти за "непоколебимата подкрепа", като каза, че тя е помогнала "да се увери тайванският народ, че не сме изолирани и не сме сами".

Статутът на Тайван е спорен от 1949 г., когато гражданската война в Китай се обръща в полза на Китайската комунистическа партия и старото правителство на страната се оттегля на острова.

Оттогава Тайван се смята за суверенна държава със собствена конституция и лидери. Китай гледа на него като на отцепническа провинция, която в крайна сметка ще бъде поставена под контрола на Пекин - ако е необходимо, със сила.

Китайският президент Си Дзинпин каза, че "обединението" с Тайван "трябва да бъде осъществено".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG