Връзки за достъпност

Извънредни новини

Баща и дъщеря са убити при нов руски удар в украинския град Запорожие


Майката е извадена жива от руините
Майката е извадена жива от руините

50-годишен мъж и 11-годишната му дъщеря бяха убити при руски военен удар през нощта срещу неделя в град Запорожие в Югоизточна Украйна.

Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна съобщи също, че от отломките на поразената жилищната сграда е извадена и спасена 46-годишна жена - съпруга и майка на жертвите.

Анатолий Куртев - секретар на градския съвет, уточни, че една къща е разрушена, а няколко близки сгради са повредени при удара на две руски ракети по време на атаката.

"Проклетите руски терористи отново нападнаха Запорожие и загубиха човешки животи", написа той в Telegram.

Нападението идва в момент, когато руските сили продължават офанзивата си в Източна Украйна. Въоръжените сили в Киев съобщиха, че през последното денонощие силите им са отблъснали повече от 50 атаки.

В изявление, публикувано рано сутринта на 9 април, украинският Генерален щаб съобщи, че руските военни продължават да атакуват индустриалния изток на страната, като се съсредоточават върху градовете и селищата Лиман, Бахмут, Авдийовка и Марийка в Донецка област.

Руският президент Владимир Путин е наредил на военните си да установят пълен контрол над Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон, които Русия анексира незаконно. Украйна посочи, че скоро ще започне контраофанзива, за да си върне още територии.

В ежедневното си обръщение късно на 8 април украинският президент Володимир Зеленски отбеляза положителното "движение към НАТО", като посочи новата военна помощ за Украйна, както и други признаци на международна подкрепа.

Зеленски се позова на предложението на Литва да покани Украйна да стане член на НАТО на срещата на върха на военния алианс в столицата Вилнюс през юли.

Парламентът на балтийската страна реши тази седмица да поиска покана за присъединяване на Украйна към алианса на срещата на върха, насрочена за 11-12 юли.

Зеленски говори часове, след като ръководителят на украинска спасителна организация съобщи, че е върнала 31 деца от Русия, където са били отведени по време на войната.

На 17 март Международният наказателен съд издаде заповеди за арест на Путин и руския комисар по правата на децата Мария Лвова-Белова, обвинявайки ги в незаконно депортиране на деца от Украйна.

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) съобщи тази седмица, че се е свързал с Лвова-Белова "в съответствие с мандата си да възстановява контактите между разделените семейства и да улеснява събирането им, когато това е възможно".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG