Връзки за достъпност

Извънредни новини

Повече репресии, но и удар върху Путин. Какво очаква Русия след убийството на военен блогър


Атентатът беше извършен в заведение в центъра на Санкт Петербург, собственост на Евгений Пригожин, който го е предоставил на националистичната група Cyber Z Front за събития
Атентатът беше извършен в заведение в центъра на Санкт Петербург, собственост на Евгений Пригожин, който го е предоставил на националистичната група Cyber Z Front за събития

Бомба, скрита в статуетка, избухна в претъпкано кафене в Санкт Петербург и уби известен блогър, който горещо подкрепяше войната на Русия в Украйна. Случаят прилича на професионално убийство. Отвъд въпроса кой може да го е организирал, има и още един ключов въпрос: Какво следва за Русия?

Сред вихъра от спекулации и твърдения кой стои зад убийството на руския блогър Владлен Татарски, фокусирани главно върху украинските спецслужби или противоборство в руския елит, има едно нещо, за което анализаторите и критиците на правителството са съгласни: Кремъл ще използва покушението, за да притисне още повече противниците на авторитарното управление в Русия.

"Ясно е, че властите ще направят всичко възможно, за да увеличат репресиите", каза Максим Резник - бивш депутат от Санкт Петербург и член на опозицията, пред Руската служба на Радио Свободна Европа.

Той не вярва нападението да е извършено специално като претекст за по-нататъшно затягане на мерките, като посочи Украйна и споровете между фракциите в Русия като по-вероятни обяснения за случилото се. Киев отрича да има каквато и да е роля в атентата.

Кремъл от години постоянно върви по пътя на засилване на репресиите и не се нуждае от насилствен акт, за да оправдае това, смята Резник. Самият той е бил обект на постоянен политически натиск като виден опозиционер в Санкт Петербург.

При нападение на 2 април в кафене в центъра на града беше убит 40-годишният Максим Фомин - популярен и много четен провоенен блогър, известен под името Владлен Татарски. Бяха ранени най-малко 32 души, някои от които тежко, съобщиха властите.

Татарски е изнасял презентация за преживяванията си във военната зона, когато бомбата избухва. Кафенето е собственост на близкия до Путин Евгений Пригожин - основателят на частната военна компания "Вагнер", която играе важна роля в руската инвазия в Украйна.

Ден след покушението Следственият комитет на Русия арестува 26-годишната Дария Трепова по подозрение в участие в убийството на Татарски, обвинявайки я, че му е предала бюст с неговия лик, в който се твърди, че е била бомбата.

Дария Трепова беше обвинена в извършване на терористични действия
Дария Трепова беше обвинена в извършване на терористични действия

Междувременно Националният антитерористичен комитет на Русия съобщи същия ден, че нападението е планирано от специалните служби на Украйна и от "агенти", за които се твърди, че са сътрудничили на Фондацията за борба с корупцията (ФБК) на Алексей Навални. Не бяха представени никакви доказателства.

Навални - най-популярният опозиционен лидер в Русия, беше вкаран в затвора през 2021 г. по обвинения, които той и неговите поддръжници казват, че са скалъпени, за да го отстранят от политиката. През 2020 г. той едва оцеля след отравяне с нервнопаралитично вещество, за което обвинява Путин и руската Федерална служба за безопасност (ФСБ).

Преди да бъде вкаран в затвора, Навални организира някои от най-мащабните антиправителствени протести, проведени през почти четвъртвековното управление на Путин като президент или министър-председател. Правителството също така забрани ФБК, която прави разследвания за корупцията в Кремъл. ФБК е обявена за екстремистка организация.

Трепова се присъединява към спонтанните антивоенни протести в Санкт Петербург на 24 февруари 2022 г. Това е денят, в който Русия нахлува в Украйна. Тя е задържана и осъдена на 10 дни затвор. От ФБК коментираха, че тя не е член на организацията и отрекоха участие в бомбения атентат.

"Политически ползи"

Фьодор Крашенинников - политически анализатор, който в момента работи извън Русия, коментира, че руските служби за сигурност, след като не са успели да спрат бомбения атентат в родния град на Путин и втори по големина в страната, все пак се опитват да извлекат "политически ползи" - като твърдят, че има пряка връзка между украинските сили за сигурност и организацията на Навални.

46-годишният опозиционер, който остро се противопоставя на руската инвазия в Украйна, все още е влиятелен глас в Русия, въпреки че е в затвора.

Крашенинников добави, че се опасява, че руските власти могат да започнат да вкарват в затвора хора, които не харесват, като ги обвиняват за тероризъм, ако открият дори и най-далечна връзка с Навални. Достатъчно е посещение на някой от митингите му или харесване на негова публикация в социалните мрежи.

"Разбира се, това много ме плаши. То може сериозно да засегне останалите членове на опозицията в Русия, активисти, които някога са участвали в опозиционни дейности", каза още той.

Руският парламент планира да приеме още по-строги закони срещу тероризма, съобщиха вече руски депутати.

"В близко бъдеще ще предложим поправки, които ще повишат наказанията за тероризъм", написа в Телеграм председателят на комисията по сигурност в руската Държавна дума Василий Пискарьов - депутат от управляващата партия "Единна Русия".

Промените няма да засягат самите терористични атаки, а засягат помагачеството, подстрекаването към такива и разпространението на терористична пропаганда.

В Русия тероризмът вече се наказва с доживотен затвор, но някои части от закона позволяват налагането на по-леки наказания.

"Най-важното, което предлагаме, е разширяване на списъка с престъпления, които да се наказват с доживотен затвор. Всеки, който извършва, планира или дори оправдава терористична атака, не бива да избегне най-тежките наказания", каза Пискарьов, според когото това е необходимо, за "да се защити Русия от нарастващата заплаха от Украйна".

Това няма да е първият случай, в който Путин използва инцидент, считан за терористична атака, като повод за политически репресии. През 2004 г., след като нападатели завзеха училище в град Беслан и предизвикаха заложническа криза, при която загинаха повече от 330 души, тогавашният президент втори мандат предприе стъпки, които намалиха политическия плурализъм и демокрацията в Русия.

Крашенинников и Андрей Колесников - старши научен сътрудник в Центъра "Карнеги Русия - Евразия" в Берлин, виждат паралел с убийството през 1934 г. в Санкт Петербург на Сергей Киров, член на съветското Политбюро. Мотивът остава неизвестен, но съветският лидер Йосиф Сталин тогава използва смъртта на Киров, за да оправдае по-нататъшните политически репресии в страната.

"От политическа гледна точка това вероятно ще бъде причина за по-нататъшни репресии срещу гражданското общество и за засилване на натиска върху Украйна", казва Колесников пред Current Time - рускоезичната мрежа, управлявана от RFE/RL в сътрудничество с Voice of America.

Татарски е роден в източния украински регион Донбас и се присъединява към проруските сили през 2014 г., след като избягва от затвора, където излежава присъда за банков обир. По-късно той стартира блог, в който пише за руската инвазия в Украйна, и събира над 500 000 последователи.

Руснаци поставиха цветя край мястото, където беше убит Татарски
Руснаци поставиха цветя край мястото, където беше убит Татарски

Въпреки че Татарски е само един от многото руски военни блогъри, които коментират войната, анализатори твърдят, че той може да се е превърнал в символична мишена за Киев заради присъствието си на събитие в Кремъл през септември 2022 г.

Ще победим всички, ще убием всички, ще ограбим всички.
Владлен Татарски

Татарски присъства на церемонията, на която Путин подписва документите, с които Москва незаконно обявява украинските Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област в части от Русия. Във видеоклип, заснет по време на събитието и публикуван в интернет, Татарски казва: "Ще победим всички, ще убием всички, ще ограбим всички, ако е необходимо. Точно както на нас ни харесва". Той призовава и за "пълно унищожение на Украйна".

Сега Путин го награди посмъртно с държавния орден "За храброст", позовавайки се на неговата "смелост и дързост", според публикуван указ.

Високопоставеният съветник на украинския президент Володимир Зеленски - Михайло Подоляк, предположи, че убийството на Татарски е резултат от вътрешен конфликт в Русия, като каза, че "паяците се ядат един друг в буркан".

Резник не отхвърли тази възможност. Той смята, че членовете на руския елит разбират, че Москва е загубила войната в Украйна и се позиционират за евентуален свят след Путин.

"Налице е борба за власт, за собствения живот. Хората трябва да заемат позиции, които ще им позволят да се пазарят със Запада за собствената си кожа. Затова днес те решават вътрешни въпроси, отървават се от конкурентите", каза ще той.

Замислено като предупреждение?

Според базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната убийството на Татарски може да е било замислено като предупреждение към Пригожин. Съобщава се, че блогърът е имал връзки с него и "Вагнер", а атентатът е станал близо до централата на частната армия в Санкт Петербург.

Публичната критика на Пригожин към руското военно ръководство е най-видимото доказателство за напрежението между враждуващите лагери в Москва по отношение на войната, в която Русия претърпя множество неуспехи. И то, след като Путин очевидно очакваше да постави Киев на колене в рамките на няколко дни.

Напоследък Татарски и други националистически настроени военни блогъри призоваваха военните да проведат по-агресивна офанзива и също критикуваха начина, по който се водят военните действия.

През 2014 г. роденият в Украйна Максим Фомин се присъединява към проруските сепаратисти и се бие на тяхна страна
През 2014 г. роденият в Украйна Максим Фомин се присъединява към проруските сепаратисти и се бие на тяхна страна

Крашенинников обаче отхвърли идеята, че убийството на Татарски е част от вътрешна борба, като заяви, че блогърът не е бил високопоставен човек.

Той коментира, че ако Путин трябва да обуздае Пригожин, може да го направи по други начини, които не са толкова вредни за стабилността. Той посочи ареста и осъждането на бившия министър на икономиката Алексей Улюкаев по обвинение във вземане на подкуп, което според него е станало с подставени лица. През 2017 г. Улюкаев беше осъден на 8 години затвор, но миналата година беше освободен.

Междувременно самият Пригожин каза, че радикали, които не са свързани с украинското правителство, може да са отговорни за убийствата на Татарски и Дария Дугина - дъщерята на Александър Дугин - крайно десен идеолог, който подкрепя нахлуването на Русия в Украйна. Дугина загина при взрив на кола-бомба през август 2022 г.

Крашенинников и Резник отхвърлят идеята, че зад убийството на Татарски стоят руски партизани. Крашенинников каза, че руските служби за сигурност следят отблизо антиправителствените групи и че за тях би било почти невъзможно да се сдобият с взривни материали и достъп до лаборатория за направата на бомба.

Иван Преображенски - руски политолог, който понастоящем работи извън страната, изказа предположение, че предвид историята на руските правоприлагащи органи, които фабрикуват доказателства и преследват хора по политически причини, може би никога няма да стане ясно "кой е взривил кафенето".

Въпреки това, казва той пред Current Time, че "руските власти вероятно ще използват това (убийство), за да постигнат някакви политически цели. В това няма почти никакво съмнение. Абсолютният цинизъм е класика за руските власти".

Независимо от това кой стои зад него, Максим Резник смята, че атентатът в Санкт Петербург ще подкопае общественото възприятие за Путин, който се представя като гарант за стабилност и сигурност.

"Това ще нанесе огромен удар върху имиджа на Путин", каза той.

XS
SM
MD
LG