Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокремълски блогър беше убит с бомба в кафене на Пригожин. Задържана е млада жена


Роденият в Украйна Владлен Татарски беше яростен поддръжник на войната, която Русия води
Роденият в Украйна Владлен Татарски беше яростен поддръжник на войната, която Русия води

Известният руски военен блогър Владлен Татарски беше убит при атентат в заведение в Санкт Петербург. Разследва се "убийство на високо ниво", за което е задържана 26-годишната Дария Трепова, съобщиха руските власти.

40-годишният Татарски, чието истинско име е Максим Фомин, беше ярък поддръжник на войната на Русия в Украйна и защитник на Кремъл.

През септември 2022 г. той присъства на събитието на президента Владимир Путин за незаконното анексиране на четири украински области. Тогава блогърът публикува видеоматериал, в който каза: „Ще победим всички, ще убием всички, ще ограбим всички, ако трябва. Всичко ще стане както ние искаме. Бог да е с вас!“.

Руски медии и военни блогъри съобщиха, че Татарски е имал творческа вечер, по време на която млада жена от публиката му подарила кутия с негов бюст, който малко по-късно избухнал. Видео показва как той вади статуетката минути преди експлозията.

Събитието е било организирано от патриотичната руска група Cyber Z Front. Тя призна, че предохранителни мерки, които е взела, „очевидно не са били достатъчни“. Известно е, че кафенето Street Bar, което се намира близо до университета на Санкт Петербург, принадлежи на собственика на частната военна компания "Вагнер" на Евгений Пригожин, която воюва в Украйна.

Самият той призна, че е собственик и каза, че е предал заведението на патриотична група за срещи. По време на атентата вътре са били около 100 души.

При взрива са ранени 32 души, 10 от които са в тежко състояние, съобщиха по последни данни здравните власти в Русия. Сред пострадалите са журналистката Татяна Любина и организаторът на движението "Безсмъртният полк" в Талин Сергей Чаулин, който през февруари е бил експулсиран от Естония заради подбуждане на омраза.

Видеоклипове, публикувани в социалните мрежи, показват взрива и ранени хора на улицата.

Засега не е ясно кой е отговорен за атентата. Но съветникът на украинския президент Михайло Подоляк обвини за взрива руската „вътрешна политическа битка“, туитвайки: „Паяците се изяждат един друг в буркан“. По думите му е било въпрос на време кога вътрешният тероризъм ще стане инструмент за вътрешни политически борби.

"Не мисля за това, което се случва в Санкт Петербург или Москва. Русия трябва да мисли за това. Аз мисля за нашата страна", коментира лаконично украинският президент Владимир Зеленски.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обаче написа в Телеграм, че Татарски „е опасен“ за украинските власти, а „професионалната му дейност предизвиква омраза“ в Киев.

По-късно Националният антитерористичен комитет (НАК)съобщи, че покушението срещу Татарски е било "планирано от украинските специални служби" с участието на хора, които са сътрудничили на Фонда за борба с корупцията на опозиционера Алексей Навални. Според НАК задържаната по случая е била "активен поддръжник" на групата на Навални, който е в затвора.

Междувременно обаче Евгений Пригожин призна, че се съмнява, че нападението е свързано с украинското правителство и каза, че вероятно е извършено от „група радикали". Във видео, заснето през нощта, лидерът на "Вагнер" каза, че е заснето от кметството в Бахмут и развя знаме, на което според него пиша "В памет на Татарски".

Руски държавни медии съобщават, че следователите са идентифицирали заподозрените за убийството на Татарски. Според тях експлозията е организирана от 26-годишната жителка на Санкт Петербург Дария Трепова, която е донесла статуетката с взривното устройство.

Руските власти съобщиха, че Трепова е задържана, след като е успяла да избяга от местопрестъплението. Според Фонтанка тя е била открита в жилище на познат на съпруга си в Санкт Петербург. Изданието твърди, че младата жена е имала билет за полет до Узбекистан. Трепова вече е била арестувана за участие в антивоенни митинги. Сега я заплашват до 25 години затвор.

По-късно руското вътрешно министерство разпространи видеозапис, в който според властите тя прави самопризнание за убийството.

"Занесох там една статуетка, която се взриви. Бих казала, че бях задържана за това, че съм била на мястото на убийството на Владлен Татарски", казва Трепова в отговор на запитване за какво е задържана.

По информация на Телеграм канала Baza полицията издирва и съпруга ѝ - Дмитрий Рилов, който е заподозрян като съучастник, макар да не е бил в заведението по време на взрива. Той също е бил задържан за участие в антивоенен митинг миналата година, когато получава 9 дни арест. В апартамента им се извършва обиск.

В интервю за либертарианското издание SVTV Рилов казва, че Трепова "изобщо не е знаела", че статуетката ще се взриви.

"С Дария наистина не подкрепяме войната в Украйна, но смятаме, че подобни действия са недопустими. 100% съм сигурен, че тя никога нямаше да се съгласи на това, ако знаеше", коментира той.

Във видеозапис свидетелка разказва, че жена, която се представила като Настя, задавала въпроси на Татарски по време на дискусията. Свидетелката Алиса Смотрова цитира Настя, която казала, че е изработила бюст на блогъра, но охраната не ѝ позволила да го внесе и трябвало да го остави на вратата, защото можело в него да има бомба. След това обаче с Татарски се пошегували по този повод, тя отишла до вратата, взела подаръка и му го дала, съобщава АП.

Това е вторият атентат срещу човек, свързан с Кремъл. На 20 август миналата година, близо до Москва, беше взривен автомобилът на Дария Дугина - дъщеря на философа националист Александър Дугин, близък до Кремъл и яростен защитник на войната. Федералната служба за безопасност (ФСБ) веднага "разкри" убийството, хвърляйки вината върху специалните служби на Украйна.

След сегашния взрив Дугин определи Татарски като безсмъртен герой, умрял, за да спаси руския народ.

Пред заведението беше поставена снимка на Татарски и руснаци оставяха цветя
Пред заведението беше поставена снимка на Татарски и руснаци оставяха цветя

Затворник, бунтовник, блогър. Кой е Татарски?

Максим Фомин е роден в Донбас, Украйна. Работил е като миньор, преди да започне бизнес с мебели. Той обаче не потръгва, започват финансови проблеми и Фомин ограбва банка. През 2011 година е осъден и влиза в затвора.

Успява обаче да избяга от затвора, когато през 2014 г. бунтът на проруските сепаратисти обхваща Донбас, скоро след като Русия анексира полуостров Крим. Фомин се присъединява към бунтовници и са бие на фронта. Известен е с позивната Професор.

Впоследствие той преминава от бойни действия към отразяване на събитията в Донбас и писане на книги. След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна обаче е бил назначен в батальона "Восток".

Телеграм каналът на Татарски имаше повече от 500 000 абонати.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG