Връзки за достъпност

Извънредни новини

Екипът на Навални отрече да е свързан с убийството на руския военен блогър.


Дария Трепова беше задържана бързо от руските власти
Дария Трепова беше задържана бързо от руските власти

Екипът на руския опозиционер Алексей Навални отхвърли обвиненията на руските власти, че има нещо общо със заподозряната в убийството на пропагандния военен блогър Владлен Татарски.

40-годишният военен кореспондент, чието истинско име е Максим Фомин, беше убит в неделя с бомба, поставена в гипсов бюст с лика му в кафене в центъра на Санкт Петербург. То е собственост на основателя на частната армия "Вагнер" Евгений Пригожин. Часове по-късно беше задържана 26-годишната Дария Трепова, която е внесла статуетката.

В понеделник Националният антитерористичен комитет на Русия съобщи, че нападението срещу Татарски е било планирано от "украинските специални служби с участието на агенти от средите на сътрудничещите с така наречения Антикорупционен фонд на Навални". В съобщението до медиите се посочва още, че Трепова също "има опозиционни възгледи и е поддръжник на Фонда за борба с корупцията (ФБК) на Навални".

Опозиционните активисти на ФБК Иван Жданов и Леонид Волков, които живеят в изгнание в чужбина, излязоха с позиция, в която се казва, че това е опит да "се припише на организацията фалшиво обвинение в тероризъм". Според тях агенти на руската Федерална служба за безопасност (ФСБ) са отговорни за покушението. Киев също категорично отрече да има връзка.

Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на украинската президентска канцелария, каза, че убийството на Татарски може да е дело на руски "партизани". "В Русия паяците се ядат един друг в буркан", написа той в Туитър.

Евгений Пригожин каза, че е малко вероятно украинските служби да стоят зад атентата и допусна, че той е дело на "група радикали".

Във вторник стана ясно още, че руският президент Владимир Путин е наградил посмъртно убития с орден за храброст.

Знаела ли е Дария Трепова за бомбата?

Междувременно следственият комитет на Русия преквалифицира случая в терористична атака. Преди това беше образувано наказателно дело за убийство по общественоопасен начин. Срещу Трепова са повдигнати обвинения за извършване на терористичен акт и незаконно носене на взривни устройства.

Според разследващите тя, „следвайки инструкциите на лица, действащи от територията на Украйна, е донесла натъпкана с експлозиви фигурка" в кафенето и го е предала на Татарски. Те твърдят, че в статуетката е имало радиоуправляемо взривно устройство.

Беше публикуван видеозапис от разпита на Трепова, в който тя потвърждава, че е я предала на блогъра, но не признава пряко, че е извършителка на убийството.

"Занесох там една статуетка, която се взриви. Бих казала, че бях задържана за това, че съм била на мястото на убийството на Владлен Татарски", са точните думи на Трепова. На въпроса кой й е дал статуетката, тя отговаря: "Може ли да кажа по-късно?".

Трепова може да получи присъда от 15 до 20 години затвор, засега съдът я задържа до 2 юни.

Трепова, която е родом от Санкт Петербург и е учила в медицинския факултет на Държавния университет, без да го завърши. Твърди се, че напоследък е живяла в Грузия шест месеца. След това се върнала в Русия - в Москва, откъдето е пристигнала в Санкт Петербург в навечерието на експлозията в кафенето.

Появиха се и предположения, че в убийството е замесен съпругът на Трепова - Дмитрий Рилов. Той е член на Либертарианската партия на Русия и участник в опозиционни митинги заедно с Дария, за което са били задържани. Според партията Рилов не живее в Русия от няколко месеца. Самият той даде интервю, в което казва, че съпругата му може да е била използвана за подставено лице и да не е знаела, че в статуетката има бомба.

"Да, заедно с Дария наистина не подкрепяме войната в Украйна, но смятаме, че подобни действия са недопустими. 100% съм сигурен, че тя никога нямаше да се съгласи на това, ако знаеше", каза Рилов.

Каналите в Телеграм ШОТ и "Пазете се от новините", позовавайки се на свои източници, съобщиха, че Роман Попков - бивш член на Националболшевишката партия на Едуард Лимонов, а по-късно опозиционен активист и журналист, сътрудничил на МБХ-Медия на Михаил Ходорковски, може да е вербувал Трепова. Попков живее в Украйна от няколко години и неведнъж е призовавал за сваляне на режима на Владимир Путин, съобщи Радио Свобода.

Той обаче също отрече да е замесен в убийството на Татарски, като каза, че никога не би поел такъв риск, тъй като има роднини в Русия, включително майка си, която живее в Брянск.

"Не съм давал никакви заповеди на Даша, не съм я запознавал с украински шпиони. Познавам я от социалните мрежи - тя е мой абонат, интересуваше се от журналистика", пише Попков.

В същото време според опозиционния лидер Татарски "си е заслужил това, което е получил".

Критики към Министерство на отбраната

Владлен Татарски подкрепя войната на Русия в Украйна от самото начало, а в миналото се е сражавал като част от проруските сили в Донбас, въпреки че самият той е роден в страната. Дори миналата година, на събитие с Путин за незаконно анексираните територии на Украйна, каза: „Ще победим всички, ще убием всички, ще ограбим всички, ако трябва".

Татарски имаше канал в Телеграм с над 500 000 абонати и се смяташе, че има голямо влияние. Напоследък обаче той беше все по-критичен към начина, по който се води войната - заради решенията на командирите и лошото въоръжение и оборудване на руската армия. Това породи коментари, че минава към лагера на национал-империалисти като Игор Стрелков (Гиркин), който обяви с група съмишленици, че Русия е на прага на военно поражение.

От ФБК на Навални коментираха, че самата ФСБ е "елиминирала" блогъра, именно защото е отправял критики към руското Министерство на отбраната. Агентите "се тровят и убиват един друг, разделят си териториите. Просто не всеки такъв случай става обществено достояние", каза Жданов.

Волков допълниа, че "всемогъщите тайни служби" са контролирали положението, но сега са допуснали подобно нещо да се случи посред бял ден в центъра на Санкт Петербург, а това говори, че ФСБ е отговорна.

Според ФБК обвинението, че Навални е замесен в убийството, е удобно за руските власти, защото им дава възможност да го осъдят за тероризъм с максимална присъда.

"От години властите се опитват да припишат терора на опозицията. Подобни обвинения от страна на Комитета за борба с тероризма са чувствителен въпрос, защото Навални скоро ще трябва да отговаря за екстремизъм по ново наказателно дело", допълни Жданов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG