Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руски съд прати за 8,5 години в наказателна колония опозиционера Иля Яшин


Иля Яшин показа знака на победата със закопчаната си с белезници ръка, преди да чуе присъдата си в съдебната зала
Иля Яшин показа знака на победата със закопчаната си с белезници ръка, преди да чуе присъдата си в съдебната зала

Съд в Москва призна опозиционния лидер Иля Яшин за виновен в разпространение на т. нар. фалшификации за руската армия заради излъчено видео за убийствата на жители на украинския град Буча.

Яшин, който беше задържан през юни, беше осъден на 8,5 години лишаване от свобода в наказателна колония, след като прокурорът поиска 9 години затвор. Дори и малко по-ниската присъда обаче е най-тежката досега за това обвинение.

Освен това, след освобождаването си политикът няма да има право да използва интернет в продължение на още 4 години.

Според прокуратурата Яшин е извършил престъплението на 7 април по време на живо включване в канала си в YouTube. Тогава той цитира доказателства, че жители на Буча са били убити от руските военни. И анализира аргументите на Москва, която настоява, че няма нищо общо, твърдейки, че това е изфабрикувано от Киев.

Много официални данни, журналистически разследвания, както и заключения на ООН и ОССЕ обаче потвърждават, че цивилни са били убити в Буча по време на окупацията през февруари-март. Има документирани случаи на смърт на местни жители в ръцете на руските военни.

Четейки присъдата, съдията цитира думите на Яшин по време на стрийма, включително фразата му: „Мисля, че много хора ще се опитат да бъдат обвинени в разпространение на фалшификати“.

Присъдата трябваше да бъде обявена на 7 декември, но обявяването й беше отложено заради съобщения за бомбена заплаха. В петък десетки хора отново дойдоха в съда, за да подкрепят Яшин, но не всички успяха да влязат в залата, където се събраха около 60 души, съобщи "Медиазона". Затова друга част бяха изпратени в друга зала с видео излъчване. А няколко десетки останаха навън.

Самият Яшин, който не се признава за виновен, каза в последната си дума в съда в понеделник, че е готов за затвор.

"Не съжалявам за нищо. Можех да избягам, можех да млъкна. Но направих това, което трябваше да направя", каза той.

И се обърна към съдиите и лично към президента Владимир Путин:

"Гледайки последиците от тази чудовищна война, вероятно вече сами разбирате каква сериозна грешка допуснахте на 24 февруари. Армията ни не се посреща с цветя, наричат ни окупатори".

Веднага след произнасянето на присъдата беше публикувано изявление в канала на Яшин в Телеграм, в което се казва:

"С тази истерична присъда властите искат да сплашат всички ни, но всъщност само показват своята слабост. Силните лидери са спокойни и уверени в себе си, а слабите се стремят да запушат устата на всички и да изпепелят всяко несъгласие".

Той добавя, че всичко, което му остава днес, е да повтори призива си към руснаците, което е отправил в деня на задържането си: "Не се страхувам и вие също не трябва да се страхувате!"

Преди присъдата Европейският съюз отново призова за освобождаването на Яшин и други политически затворници в Русия.

А след нея, най-големият критик на Кремъл Алексей Навални, който също е в наказателна колония с присъда от 9 години затвор, написа във Фейсбук:

"Познавам Иля Яшин откакто беше на 18. Той вероятно е първият ми приятел в политиката. Дори няма да се опитам да напиша нещо от рода на: "Дръж се, Иля". Знам, че е направил всичко както трябва и че ще издържи. Поредната безсрамна и беззаконна Путинска присъда няма да накара Иля да млъкне".

Опозиционерът добави, че няма съмнение, че "в крайна сметка ще победим".

"Иля, всички се гордеем с теб. Русия ще бъде свободна, и вие ще бъдете свободни!", написа още Навални.

Иля Яшин е един от малкото опозиционни политици, които не напуснаха Русия след вълна от репресии срещу привържениците на Алексей Навални и началото на руската инвазия в Украйна. Правозащитният проект "Подкрепа за политическите затворници. Мемориал", който получи Нобелова награда за мир, призна Яшин за политически затворник.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG