Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът остави в ареста задържания за убийството на 32-годишна жена в София


Съдът прецени, че на свобода обвиненият може да се укрие или да извърши друго престъпление
Съдът прецени, че на свобода обвиненият може да се укрие или да извърши друго престъпление

Софийският градски съд остави за постоянно в ареста 34-годишния Калоян Каймакчийски, обвинен за убийството на 32-годишна жена от София.

Тялото на младата жена, чието име е Кристина Благоева, беше намерено в багажник в кола в автосервиз в столичния квартал "Захарна фабрика" по-рано тази седмица. Няколко дни по-рано тя е била обявена за издирване от близките. Тя има дете, с което е говорила за последно малко преди да бъде убита.

МВР задържа Каймакчийски, за когото Кристина е подала сигнал в неправителствена организация за системни заплахи и тормоз. Двамата са били колеги и преди време са имали връзка. Преди да изчезне тя е оставила бележка с името му, в случай че нещо се случи с нея.

В съдебната зала прокуратурата поиска постоянен арест за мъжа. Според събраните доказателства той е застрелял Кристина с два куршума с пистолет "Макаров" на 3 април. Убийството е извършено пред офиса на голяма телекомуникационна компания на ул. "Кукуш" 1, в която тя е работела. Той я е причакал там, влязъл в колата ѝ и стрелял два пъти в гърдите ѝ. Бил с ръкавици. След това е преместил на пасажерската седалка и я откарал до друга кола, в чийто багажник скрил трупа.

По оръжието има следи и от него, и жертвата, което означава, че вероятно се е съпротивлявала и е имало борба в колата, каза прокурор Сабина Христова.

В колата на жената е намерена гилза от пистолета.

Каймакчийски е ползвал пистолет, собственост на новата му приятелка, с която живеел. Вероятният мотив за убийството е, че Кристина е прекратила връзката си с него.

Адвокатът на Каймакчийски каза, че не са събрани достатъчно доказателства той да е извършил престъплението. Според него липсват свидетели, ДНК анализи, записи от камери, балистична експертиза, както и наличие на данни за движението на обвиняемия.

Съдът обаче прецени, че ако е на свобода, има висока обществена опасност Каймакчийски да извърши друго престъпление, както и да се укрие. Макар и реабилитиран по право, той вече е осъждан за отправена заплаха за убийство на друга негова приятелка, както и за подпалването на автомобила ѝ.

Жената, с която Каймакчийски има връзка в момента, също е дала показания, които потвърждават, че той е имал достъп до оръжието ѝ. Йордана Сотирова е военнослужеща. Пред съда тя каза, че я е накарал да занесе пистолета в поделението, в което работи и именно там го открива полицията. Освен това той я накарал да изпере дрехите му, а след това ги изхвърлил.

„Моля да не бъда задържан под стража, за да мога да се опитам да се боря да изчистя името си. Искам да бъда с детето и родителите си. Нямам за цел да се укривам. Съдействал съм през цялото време на органите на реда", каза самият Каймакчийски пред съда.

На 9 март Кристина е потърсила помощ от неправителствената организация "Анимус", след като е била заплашена от него, че "това е последният 8 март в живота ѝ".

Директорката на фондацията Надежда Стойчева разказа пред бТВ, че я е посъветвала да подаде сигнал в полицията, да се скрие и никога да не се движи без придружител. В деня на убийството обаче по неясни причини Кристина си е тръгнала сама.

Освен това тя не е подала жалба в полицията. По думите на Стойчева от организацията нямат право да подават сигнал, това трябва да направи самата жертва.

"Тя има две висши образования, знаела е два езика, красива, силна жена. Смятала е, че сама може да организира бягството си", каза още директорката на "Анимус".

Според нея, ако е имало жалба, със сигурност щеше да има реакция от страна на органите на реда, защото извършителят има криминално минало.

"Било е психологически тормоз. Казвал ѝ е: "Като се прибереш, ще завариш трупове" и подобни фрази. Не е имало физическо насилие, но тормозът е бил много сериозен", разказа Стойчева.

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев вече коментира, че "понякога комуникацията между нашите структури и структурите към социалното министерство и неправителствения сектор не е достатъчно добра и се стига до такива трагични изходи". Той каза, че проблемът с домашното насилие ескалира.

От началото на 2023 година най-малко 11 жени са убити в страната, повечето от тях в условия на домашно насилие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG