Връзки за достъпност

Извънредни новини

Последният прокурор от Нюрнбергския процес почина на 103 години


Бенджамин Ференц
Бенджамин Ференц

Последният прокурор от Нюрнбергския процес за престъпленията на нацисткия режим през Втората световна война - Бенджамин Ференц, почина на 103-годишна възраст, съобщиха световните медии.

Той е само на 27 години, когато постига осъждането на 22 нацистки офицери за военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Сред тях са четирима командири на оперативни групи от есесовци (СС е голяма паравоенна организация), които са убивали беззащитни жени, мъже и деца в окупираните територии в Източна Европа.

Ференц е починал спокойно в съня си в петък вечерта в старчески дом в Бойнтън Бийч, Флорида.

Потвърждавайки смъртта му, Музеят на Холокоста в САЩ съобщи, че светът е загубил "лидер в търсенето на справедливост за жертвите на геноцид".

Бенджамин Ференц е роден в Трансилвания - част от Румъния - през 1920 г., но семейството му емигрира в САЩ, когато е малък, за да избегне антисемитизма.

След като завършва право в Харвард през 1943 г., се записва в американската армия и участва в съюзническия десант в Нормандия и в битката при Булгера. Издига се до чин сержант и в крайна сметка се присъединява към екип, натоварен с разследването и събирането на доказателства за нацистките военни престъпления.

Екипът е базиран заедно с армията в Германия и влиза в концентрационните лагери при освобождаването им, като води записки за условията във всеки от тях и интервюира оцелелите.

По-късно Ференц разказва, че е намирал тела, "натрупани като дървен материал", и "безпомощни скелети с диария, дизентерия, тиф, туберкулоза, пневмония и други болести, които се гърчат в своите въшлясали койки или на земята, като само жалките им очи молят за помощ".

Той описва Бухенвалд - един от най-големите лагери в Германия - като "костница за неописуеми ужаси".

"Няма съмнение, че бях неизличимо травмиран от преживяванията си като следовател на военни престъпления в нацистките центрове за изтребление. Все още се опитвам да не говоря и да не мисля за подробностите", пише Ференц в спомените си, цитиран от Би Би Си.

След войната той се връща в Ню Йорк, за да практикува право, но скоро след това е нает да помогне за обвинението на нацистите по време на Нюрнбергския процес, въпреки че няма предишен опит в съдебните дела.

Той става главен прокурор на процеса срещу членовете на Айнзацгрупите - мобилни ескадрони на смъртта на СС, които действат в окупираната от нацистите Източна Европа и според оценките са убили над 1 милион души.

От 22-ма мъже, изправени пред съда, всички са осъдени, като 13 от тях получават смъртни присъди, но само четирима са екзекутирани в крайна сметка.

След приключването на процесите Ференц, който владее свободно шест езика, включително немски, остава в Западна Германия и помага на еврейски групи да получат обезщетение от новото правителство.

В по-късните си години той става професор по международно право и се бори за създаването на международен съд, който да преследва лидерите на правителства, уличени в извършването на военни престъпления, като написва няколко книги по темата.

През 2002 г. в Хага, Нидерландия, е създаден Международният наказателен съд, въпреки че ефективността му е ограничена поради отказа на няколко големи държави, включително САЩ, да участват в него.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG