Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Задънена улица". Как (не) се разследва подхвърляне на наркотици на журналист 


Димитър Пецов с наградата "Златен ключ", връчена му през 2017 г. от Програма "Достъп до информация".
Димитър Пецов с наградата "Златен ключ", връчена му през 2017 г. от Програма "Достъп до информация".

Помните ли журналиста от Силистра, който беше задържан с дрога в колата, а след това прокуратурата призна, че тя е подхвърлена и започна да разследва кой го е направил? Оказва се, че година по-късно това разследване е спряно, а потърпевшият не е уведомен. По-лошото е, че "почти нищо не е свършено".

Адекватно ли е да разследваш подхвърляне на наркотици с цел набеждаване на журналист, без да провериш версията дали в него са замесени полицаите, открили подхвърлените наркотици?

Това е риторичният въпрос, който си задава Димитър Пецов от Силистра. Той е известен в града като журналист на свободна практика и граждански активист, който редовно използва Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), за да разследва сделките на местната власт.

Преди три години Пецов беше задържан, след като полицаи откриха в колата му наркотици по време на случайна проверка. Десетина месеца по-късно прокуратурата обяви, че дрогата е била подхвърлена, сне обвиненията си срещу него и започна разследване за набеждаването му. Сега се оказва, че година по-късно това разследване е било спряно, но прокуратурата не е уведомила за това Пецов.

От постановлението за спиране на производството, с което Свободна Европа разполага, става ясно, че тя не се е занимавала с хипотезата дали арестувалите журналиста полицаи са били част от сценария за неговото набеждаване. Въпреки че самият Пецов има информация, че всичко това е направено именно със съдействието на местната полиция.

Свободна Европа изпрати писмени въпроси по темата до Окръжната прокуратура в Силистра, но до публикуването на текста не получи отговори.

Първоначалното разследване

Първоначалното разследване по случая беше прекратено в частта му срещу Пецов на 19 февруари 2021 г. Основната причина беше, че прокуратурата така и не беше намерила доказателства, които да свързват журналиста с намерения в колата му пакет с 11,7 грама екстази, 7,2 грама хероин, 13 грама амфетамин и 7,2 грама канабис.

Същевременно беше станало ясно, че по пакета има отпечатъци от друг човек - осъждания за източване на банкови карти в чужбина Марин Игнатов, по прякор Мънчито.

Игнатов твърдеше, че е купил наркотици от Пецов и при сделката е пипал пакет, който впоследствие му е върнал, оставяйки отпечатъците си по него. Липсата на отпечатъци от Пецов този свидетел беше обяснил с твърдението, че журналистът е бил с ръкавици.

В крайна сметка прокуратурата не беше оценила показанията му като достоверни. За това беше спомогнал и фактът, че Игнатов е имал мотив да свидетелства заради спор с Пецов по повод разпространена от него статия за осъдителни присъди на Мънчито и брат му от 2015 г.

Продължението на делото

След свалянето на обвиненията срещу журналиста за притежание на дрога, досъдебното производство беше пратено на Районната прокуратурата в Силистра, за да продължи тя да търси кой е искал да набеди Пецов.

От постановлението на местния заместник районен прокурор Константин Йовев, с което делото е спряно на 3 май 2022 г., става ясно, че основната причина за това е, че “евентуалният извършител на престъпното деяние не е бил установен”.

Обвинителят избира за отправна точка на делото подадения на 30 април 2020 г. сигнал на спешния телефон 112, че с колата на Пецов се разпространяват наркотици.

По информация на МВР подателят е Галин Георгиев от Силистра. Той е преценен като “важен свидетел”, чиито показания са от “изключително значение за разкриване на обективната истина по делото”.

Оказва се обаче, че мъжът от години живее в Англия, а не на адреса си в Силистра. Така прокуратурата решава да го обяви за международно издирване и спира разследването за набеждаването на Пецов, докато Георгиев бъде открит.

Производството е възобновено на 29 март 2022 г., за да бъде разпитан въпросният свидетел. Той отрича да е подавал сигнала, както и да познава Пецов. Освен това твърди, че на 30 април 2020 г. е бил в Англия, което се потвърждава и от справката за излизанията и влизанията му в България.

Въпреки че по делото има данни, че сигналът за колата на Пецов е бил подаден от чуждестранен телефонен номер, в прокурорското постановление не е посочено дали по случая е поискана справка от

Не можа да се установи лицето, което се е обадило на телефон 112 и е набедило пострадалия.
Прокурор Константин Йовев

Англия, за да се установи дали подобно обаждане е регистрирано там. Не се споменава и дали по делото е търсен и евентуално изследван запис на глас от въпросното обаждане на спешния телефон, ако такъв изобщо се съхранява.

Вместо това прокурор Йовев е отбелязал само, че “до настоящия момент не можа да се установи лицето, което се е обадило на телефон 112 и е набедило пострадалия”. Обвинителят споменава още, че показанията на Марин Игнатов и очните му ставки с Пецов “не са достатъчни за обективното, пълно и всестранно разкриване на обективната истина по делото” и затова спира разследването.

От постановлението му обаче не става ясно дали изобщо е била проверявана версията, че подаването на сигнала е само част от плана за набеждаване, в който биха могли да участват представители на местните власти в Силистра.

"Почти нищо не е свършено"

Макар че делото е спряно преди близо година, Димитър Пецов разбира случайно за това преди два дни. Той каза пред Свободна Европа, че в момента обмисля дали да обжалва спирането пред съда, но не вижда особен смисъл.

Вместо това той планира да направи собствено разследване по случая, тъй като има информация, че в опита за набеждаването му са участвали “доста хора - и от полицията, и от контингента”.

“Моето впечатление е, че по тази хипотеза въобще не се работи, работи се само по версията за личен мотив на Марин Игнатов-Мънчито спрямо мене. Начинът, по който се води делото, показва, че той по-скоро е третиран като свидетел, като човек, който случайно е попаднал в случая. Версията за участие на полицията не се разглежда”, коментира Пецов.

Журналистът разказва още, че по информация на негови източници сигналът, че в колата му има дрога, е подаден два дни преди ареста му, но през това време той не е ползвал автомобила. Затова се е наложило да го провокират да се качи в колата, изпращайки му съобщение от анонимен профил за среща на хора, които разпределят поръчките за водния цикъл на Силистра в местен ресторант.

Има много хора, които са участвали, но понеже не биха свидетелствали, ще трябва аз да работя по алтернативно разследване.
Димитър Пецов

“Аз наистина имам такова съобщение от анонимен профил”, каза Пецов пред Свободна Европа с уточнение, че източникът му няма как да знае за съдържанието на съобщението, ако не е станал свидетел на неговото изпращане.

Нищо от това обаче не е споменато в прокурорскоро постановление за спиране на делото. Затова и според Пецов “почти нищо не е свършено по това разследване”.

“Задънена улица - то си личи като го четеш. Има много хора, които са участвали, но понеже не биха свидетелствали, ще трябва аз да работя по алтернативно разследване”, обобщи журналистът.

Кой е Димитър Пецов

Димитър Пецов е известен от години в Силистра с активната си гражданска дейност. Два пъти е награждаван от Програма “Достъп до информация” със “Златен ключ” и създава групата “Граждански контрол”, която следи дейността на местния Общински съвет. Сътрудничил е и Антикорупционния фонд.

През август 2018 г. Пецов е нападнат в дома си от неизвестен мъж. Въпреки че потърпевшият свидетелства кой според него е предполагаемият нападател, прокуратурата не открива достатъчно доказателства и разследването за нанесената му средна телесна повреда е спряно - без да бъде привлечен обвиняем.

През февруари 2020 г. Пецов подава нов сигнал - този път за заплаха. Журналистът твърди, че координаторът на местната структура на ГЕРБ Тодор Тодоров се е заканил да го “смачка”. Доказателства в подкрепа на неговата версия обаче отново не са открити и проверката завършва с отказ за образуване на досъдебно производство.

Само 5 дни преди ареста му на 2 май 2020 г., Димитър Пецов подава поредното си заявление за достъп до информация. То е адресирано до Областната дирекция на МВР в Силистра с искане да бъде разкрита самоличността на анонимния дарител, който осигурява храни и напитки за полицаите, охраняващи контролно-пропускателните пунктове (КПП) в града по време на извънредното положение заради епидемията от коронавирус.

Директорът на местната полиция Юлиян Караславов отговаря, че не разполага с тази информация и затова препраща заявлението на Пецов към областния управител Ивелин Статев. На свой ред той посочва като дарител на силистренската полиция ресторантьора Милен Делийски, който признава публично пред местни медии, че именно Тодор Тодоров подпомага финансово негови дарителски акции.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG