Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сърбия отказа да арестува основателите на Нексо


Главният прокурор Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев

Властите в Сърбия не са изпълнили искането на българската прокуратура за временно задържане на основателите на криптокомпанията Нексо Антони Тренчев и Коста Кънчев. Това съобщи в понеделник Софийската градска прокуратура (СГП).

Новината идва, след като на 12 януари прокуратурата влезе в офисите на криптобанката Нексо в София след започнато разследване за "организирана престъпна група, създадена с цел извършване на финансови престъпления". Обвинени бяха четирима души от компанията, двама от които бяха обявени за издирване. Нексо отхвърли обвиненията и каза, че ще съди държавата.

СГП съобщи в понеделник, че е получила информация от националното бюро на Интерпол в Белград в петък, според която двамата обвиняеми са пристигнали на 6 април в 23:05 часа на летището в Белград с полет от Дубай. Интерпол е уведомила сръбските власти, че бюлетините за издирването не са видими предвид жалби, подадени от Тренчев и Кънчев.

СГП съобщава също, че е изпратила преводи на сръбски език на молбите за обявяване за международно издирване и временно задържане до Министерството на правосъдието на Сърбия.

Според Интерпол, цитирана от прокуратурата, Тренчев и Кънчев са казали, че са "жертва на политически мотивирана клеветническа кампания в хода на изборната кампания в България". Организацията е поискала допълнителна информация от българската прокуратура за евентуални политически длъжности, дейности, връзки и влияние в България на двамата издирвани.

След отказа за арест държавното обвинение е уведомило главния прокурор Иван Гешев за неспазване на международни договорености по Европейската конвенция за екстрадицията, за да бъде сезиран генералният секретар на Съвета на Европа.

В началото на годината прокуратурата каза, че има данни, че през криптоплатформата са минали трансакции на името на представител на палестинската терористична организация "Хамас". Нексо беше обвинена и в това, че към нея е имало 23 трансакции от руската борса Hydra, след като беше санкционирана от САЩ на 5 април 2022 г. Трансакции е имало и от иранската борса Нобитекс, след като беше санкционирана от ООН. Разследването работи и по данни за транзакции с финтех компании.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG