Връзки за достъпност

Извънредни новини

Фонд "Култура" ще съди финансирани от него дружества. Сред тях са организаторите на драг шоу


Реклама на едно от драг представленията на фондация "Сингъл степ"
Реклама на едно от драг представленията на фондация "Сингъл степ"

Национален фонд "Култура" (НФК) завежда съдебни дела срещу три културни организации, които са получили държавно финансиране на свои проекти. Това става ясно от официално изявление на сайта на НФК, публикувано миналия петък.

Бенефициентите, които фондът обвинява в неизпълнение на сключените договори, са ЛГБТИ организацията "Сингъл степ", "Уан модърн" ЕООД и организацията за съвременно алтернативно изкуство и култура "36 маймуни". От тях НФК ще търси възстановяване на пълните суми по отпуснатото проектно финансиране. Конкретните причини не се посочват.

Новината идва няколко седмици след като Министерството на културата назначи проверка на събитие, организирано от "Сингъл степ" с подкрепата на фонда. Става дума за шоу с драг кралици, което се провежда под формата на бинго.

Рекламата на шоуто във Фейсбук предизвика различни реакции в социалните мрежи, включително от страна на лидера на БСП Корнелия Нинова. В рамките на предизборната кампания тя обвърза шоуто с "джендър идеологията", срещу която партията ѝ иска да организира референдум.

В понеделник управителят на "Сингъл степ" Иван Димов каза пред бТВ, че популярното събитие на фондацията е употребено за предизборни цели.

По думите на Димов 14 подобни събития представляват само едно от перата по проекта, за който "Сингъл степ" са получили финансиране.

Организацията е кандидатствала по програмата на НФК за възстановяване и развитие на частни културни институции. Тази програма е свързана с възстановяването на културния сектор от пандемията от COVID-19. От нея културните организации могат да получат до 100 хил. лева.

"Сингъл степ" е подкрепена със 77 046 лева, от които 6,5% са предвидени за драг представленията. За да ги получи, фондацията е преминала през процес на кандидатстване и подбор по установени критерии. Сега обаче НФК ще търси възвръщане на пълната отпусната сума.

Димов каза пред бТВ, че от фондацията нямат информация дали делото срещу тях е заведено, или не.

От организацията "36 маймуни" също казват, че до момента не са получили съдебен иск и нямат установени административни нарушения. Срещу тях НФК ще води дело за възстановяване на две отделни суми - 87 890 лева и 94 195 лева.

Единствената причина, която се споменава в писмо до организацията от директора на фонда Сава Драгунчев, е липсата на позоваване на подкрепата на НФК в няколко публикации за дейностите на "36 маймуни".

Искът срещу третата организация - "Уан модърн" ЕООД - според съобщението на НФК ще бъде на стойност 14 612 лева. И за нея фондът не цитира конкретната причина да се търси пълно възстановяване на сумата.

В мотивацията за завеждането на съдебните дела НФК отбелязва "нововъведената практика за активен мониторинг на подкрепените през 2021 г. и 2022 г. проекти в областта на културата".

Според фонда решението е взето след извършването на "надлежна проверка по целесъобразността и законосъобразността на разходването на публични средства". Не става ясно какви са резултатите от тази проверка.

Работата на външните експерти от оценителните комисии към НФК също се проверява заради съмнения за "съглашателство" между тях и кандидатите по различните програми, казват още от фонда.

"Когато облека костюма, съм напълно трансформиран". Как драг кралици се борят срещу хомофобията
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:28 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG