Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Една партия вее знамето на собствената си глупост". Как джендърът "посяга на децата"


Катерина Клинкова, учителка по български език и литература.
Катерина Клинкова, учителка по български език и литература.

БСП иска референдум “за или против джендър идеологията в училище”. МОН не знае за какво става дума и се дистанцира от "предизборната кампания". "Джендър идеология" в научната литература не съществува. Но "джендърът" може би наистина "посяга" на децата - лишавайки ги от политики, които ги защитават.

Пред очите на света първородната дъщеря на Брад Пит и Анджелина Джоли - Шайло, растеше като момче. С момчешки дрехи и подстрижка, тя настояваше да бъде наричана Джон, спокойно обясняваха пред медиите световноизвестните ѝ родители. В последните си публични появи Шайло е красива девойка, с грим и рокля.

В търсене на своята идентичност от най-ранна възраст са много други деца, извън прожекторите.

За едно такова дете - момче, което възприема себе си като момиче, разказва испанската режисьорка Естибализ Уресола Солагурен във филма "20 000 вида пчели" (2023 г.). Осемгодишната София Отеро изигра момчето Айтор, което не се чувства добре в кожата си и се представя като момиче. Тя стана най-младата носителка на наградата "Сребърна мечка" за актьорско майсторство в историята на кино фестивала “Берлинале”.

"20 000 вида пчели" би ви показал как само възрастните са тези, които имат проблем с темата, за децата всички полови идентичности са напълно нормални и допустими, докато големите не им повлияят със собствените си страхове и ограничения”, пише кинокритичката Искра Величкова в “Капитал”.

Именно такива “страхове” и “ограничения” изразява лидерката на БСП Корнелия Нинова в публикация във Фейсбук, в която коментира наградата.

“Това ни чака. Ако не прогледнем навреме. Знам, че сте затрупани от грижи за работата, за хляба, за сигурността на дома си, но няма по-голяма грижа от тази за децата и семейството”, се обръща тя към родителите. Казва, че "уважава хората с различна сексуална ориентация" и би защитавала правата им, но "но не мога да се примиря с факта, че се посяга на децата”.

Внушението, че “се посяга на децата” не е от вчера и не тръгва от Нинова. То циркулира от години и се засилва по време на опити на властите да приемат закони или да ратифицират документи, засягащи правата на децата. Или дори при намек за въвеждане на сексуално образование в училищата.

Такова нещо като джендър идеология не съществува.
Катерина Клинкова

Последното твърдение, дошло от левицата по време на предизборната кампания, е, че българското образование е заплашено от “джендър идеология”. Такъв термин в научната литература не съществува. Срещу неясната, но плашеща формулировка БСП инициира референдум.

Министерството на образованието и науката (МОН) не е обявявало каквито и да било промени или предложения за промени в образователната система, свързани с “джендър идеология”.

"Всяко предложение за промени винаги е подлежало и ще подлежи на предварително обществено обсъждане. Подобна информация винаги е публично достъпна и навременно обявявана", казаха от ведомството пред Свободна Европа.

"Джендър идеология" няма в учебните програми, каза пред Свободна Европа учителката по български език и литература Катерина Клинкова.

Учителката по български език и литература Катерина Клинкова
Учителката по български език и литература Катерина Клинкова

"Такова нещо като джендър идеология не съществува и не мисля, че някой от предложилите референдума биха могли да обяснят какво е", каза тя.

Кой “посяга” на децата

Срещу “джендър идеологията в образованието” се обяви за първи път (отново) лидерката на БСП Корнелия Нинова в речта си на 50-я конгрес на партията на 11 февруари. По думите ѝ Съдът по правата на човека в Страсбург е определил, че “джендър идеологията е допустима в училищата”.

Това не е вярно. В края на януари съдът в Страсбург се произнесе, че “книгите за еднополови двойки не вредят на децата”. Казусът идва от такава книга, публикувана и впоследствие - забранена, в Литва. Европейският съд осъди страната за цензурирането на детската книжка с приказки „Сърцето на Амбър“ на литовската активистка Неринга Дангвиде Макате.

Книгата е сборник от народни приказки, в които обаче се говори и за брачни партньори, които се развеждат, за мобинг (групов психически тормоз), както и за еднополови двойки, съобщава Дойче веле. Вилнюс твърдеше, че произведението подтиква към хомосексуалност.

Така изкривена, темата беше подета и от други социалисти, които намесиха (отново) Истанбулската конвенция и неприетия от последното Народно събрание закон срещу домашното насилие.

Конгресът на БСП взе решение за провеждане на референдум “за или против джендър идеологията в училищата”. За целта социалистите събират инициативен комитет.

В края на януари БСП, подкрепена от "Възраждане”, ГЕРБ и „Български възход“, отхвърли промени в законодателството, които целят да дадат по-добра защита на жертвите на домашно насилие.

След продължителна кампания, водена от БСП и ВМРО срещу т. нар. Истанбулска конвенция, преди 5 години България отказа да я ратифицира.

Целта на kонвенцията е превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, но противниците ѝ в България казват, че тя въвежда понятието трети пол, задължава държавите да признаят еднополовите бракове и изисква въвеждане в училище обучение за нетрадиционна сексуална ориентация.

Една от целите на пропагандата е да създава термини страшилища
Георги Богданов

Понятието "джендър" (от латински, със същия корен като "жанр") означава вид, род. То маркира социалната идентичност, която изграждат хората и която не е задължително зависима от биологичните полови белези, каза Катерина Клинкова.

В България обаче (и не само) терминът се използва с пропагандна цел, каза пред Свободна Европа Георги Богданов, директор на неправителствената организация Национална мрежа за децата.

По думите му пропагандата идва предимно от крайни религиозни групи и организации. Една от целите им е да създават „термини страшилища“, с които да се плашат хората и да обръщат общественото мнение.

"В този смисъл терминът “джендър” е с негативна конотация, но най-вече се има предвид гей хората”, каза той. ​

"Знанието, че съществуват ЛГТБИ хора не е и не може да е някаква тайна, заровена дълбоко", каза пред Свободна Европа детският психолог и директор на неправителствената организация "Асоциация Родители" Яна Алексиева.

По думите ѝ, ако обществеността се научи да говори свободно и спокойно без предразсъдъците си, децата могат да станат по-толерантни и далеч от езика на омразата.

Според психолога е "меко казано несериозно" някой да твърди, че се крие каквато и да е опасност в това едно дете да търси половата си идентичност, когато и да било по пътя му на растеж и съзряване.

"Децата още от съвсем малки имат най-естеството любопитство към своя пол и този на другите деца. Друга много интересно за тях тема са социалните модели и роли, които наблюдават в семейството и средата си", каза тя. Даде за пример всички детски игри на социални роли без оглед на пола, което следва от естественото развитие на детето.

Поименно. Кой брани децата от ”джендър идеология”

Предизборно БСП обяви, че инициира националното допитване, като създаде инициативен комитет Той ще трябва да събере поне 400 000 подписа, за да може Народното събрание да реши да бъде проведен референдум.

Сред първоначално включилите се в инициативния комитет на социалистите са бившият ректор на НСА Светослав Иванов, бившият здравен министър в кабинета на Сергей Станишев Радослав Гайдарски, бивши депутати от БСП.

Включи се и Нешка Робева, бивш треньор на националния отбор по художествена гимнастика, бивш депутат от БСП. Редом с нея е и актьорът Влади Въргала.

В първоначалния списък присъства и името на дългогодишния водещ на предаването "Панорама" и бивш сътрудник на държавна сигурност Иван Гарелов. Впоследствие той се оттегли с оправданието, че е сбъркал.

Периодично Нинова публикува във Фейсбук имената на допълнително деклариралите подкрепа за референдума, сред които спортисти от близкото минало и хора с военен чин.

Зад референдума на БСП застанаха и пет организации за “защита на семейството и традиционните ценности”.

Организацията Български родителски централен комитет (БРЦК) се активира периодично през последните години - през 2019 г. плашеше с идването на “норвежка система”, която ще отнеме около 30 - 40% от децата. Тя е и една от най-активните организации срещу приемането на закони и стратегии за закрила на децата, както и организатор на кампании срещу мерките срещу COVID-19.

Декларирал подкрепа за Нинова е и адвокат Владимир Шейтанов (известен като защитник на българските медици от либийския процес и член на стратегическия съвет при президента Румен Радев) от сдружението РОД (Родители, обединени за децата).

Сдружението, заедно с организацията БРОД, е и главният организатор на поредица протести в страната през 2019 г. срещу “антисемейни” и “антидетски” политики. То твърди, че такива се прокарват в текстове от несъществуващата Стратегия за детето.

В поредица от изказвания на тогавашния социален министър Бисер Петков му се налага (по заръка на премиера Бойко Борисов) търпеливо да отрича твърденията, че с промени в Закона за закрила на детето от 1 януари 2020 г. ще влязат в сила законодателни промени, с които ще се даде възможност "да се отнемат деца в рамките на 24 часа без съдебна заповед по анонимни сигнали ".

В създадената паника се стига до там родители да вземат по време на училищни занятия децата си и да не ги пускат на училище, разтревожени, че “ще им ги отнемат”.

В общи и в отделни позиции социалното и образователното министерство, както и Агенцията за социално подпомагане категорично опровергават "разпространени неверни твърдения за принудително отнемане на деца".

Пропагандата идва и е спонсорирана от две различни места - Съединените щати и Русия
Георги Богданов

Другите, подкрепили БСП, са организацията “Свобода за всеки“, която се обявява в “защита на християнските ценности и традиционното семейство” и гражданското сдружение “Общество за ценности“, което казва, че отстоява “достойнството и свободата на личността, брака и семейството”.

Точно както в Русия, тези организации, в единодушие с БСП, говорят за "традиционните семейни ценности" в България и виждат неправителствените организации и ЛГБТИ хората като заплахите пред тях.

По думите на Георги Богданов пропагандата идва и е спонсорирана от две различни места - Съединените щати и Русия.

“Първите по-скоро се представят за родителски и граждански организации и движения, а вторите се прегрупират в различни политически партии, които участват в избори. Мисля, че можете да ги познаете кои са”, каза той.

Паниката обзема всички

Георги Богданов си спомня годините на появата на т.нар. термини “трети пол”, “джендър идеология” и подобни. Паниката тогава обзе всички, включително и медиите.

“А политическите партии все още са парализирани и не знаят как да се справят с феномена пропаганда и дезинформация. Държавните институции са абсолютно безпомощни и преди, и сега”, каза той.

По думите му пропагандата доведе до там, че да се избягва публичното говорене по теми като насилието над жени и деца.

Затова в България продължава да няма смислени закони за домашното насилие и транспониране на Конвенцията на Съвета на Европа за домашното насилие. Вече четвърта година няма Национална стратегия за детето и "министерствата и агенциите не правят почти нищо по въпросите на децата”, каза директорът на най-голямата неправителствена организация, която обединява над 100 работещи с и за деца и семейства в цялата страна организации.

Според Богданов големият проблем е, че журналисти и общественици продължават да боравят с термина “джендър” неправилно.

МОН няма да бъде част от предизборната кампания на която и да е политическа партия
позиция на МОН

“Но най-големият проблем е, че цели предизборни кампании се построяват на измислени термини като “джендър идеология”. Така и не се разбра, че няма такова понятие в научната литература, а у нас една партия вее знамето на собствената си глупост”, каза той.

“МОН няма да бъде част от предизборната кампания на която и да е политическа партия”, се казва в позиция, изпратена до Свободна Европа.

Според Катерина Клинкова децата имат нужда от повече знания, от сексуално и репродуктивно образование - как да използват контрацепция, да се пазят от сексуално предавани болести, как да не допускат насилие върху себе си.

По думите ѝ предложението на Корнелия Нинова е "не просто необосновано, търсещо някакъв скандал за предизборни цели, но и изключително вредно и опасно за бъдещето на децата".

XS
SM
MD
LG