Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нова руска частна армия набира популярност по модела на "Вагнер". Какво знаем за "Конвой"


Въоръжени бойци на "Конвой" позират за снимка.
Въоръжени бойци на "Конвой" позират за снимка.

Наскоро британското военно разузнаване предупреди, че Русия подготвя "алтернативни частни военни компании, които в крайна сметка да заменят "Вагнер" в нейната значителна бойна роля в Украйна".

Подобна групировка вече действа в района на анексирания от Москва през 2014 г. полуостров Крим. Става въпрос за частната бойна група "Конвой", създадена от Сергей Аксьонов, който оглавява местната проруска власт и е смятан за близък до президента Владимир Путин.

Според британското разузнаване "Конвой" вече набира бойци в социалните мрежи и вероятно ще се конкурира с частната армия на Евгений Пригожин "Вагнер". От месеци неговите наемници се бият основно в украинския град Бахмут, опитвайки се да го превземат.

Статутът на Пригожин обаче напоследък е разклатен в Русия. Той получи забрана да набира затворници, след като влезе в открит конфликт с Министерството на отбраната и критикува лично руския военен министър Сергей Шойгу, че не изпраща достатъчно боеприпаси за "Вагнер".

Западни анализатори предполагат, че засега Кремъл ще се опита да се възползва едновременно от двете частни бойни формирования като изпрати бойците от "Конвой" в други райони на Украйна.

Междувременно Аксьонов открито подкрепи Пригожин в конфликта му с военното министерство, намеквайки, че служителите, които отговарят за въоръжението, заслужават "смъртно наказание". В отговор Пригожин похвали Аксьонов.

По информация на руския телевизионен канал ВГТРК "Конвой" е ръководен от бившата дясна ръка на Пригожин при мисиите на "Вагнер" в Африка, който е известен с прозвището Мазай.

Разследване на Bellingcat и Insider го идентифицира като Константин Пикалов, който е ръководил наемниците на Пригожин в Мадагаскар и Централноафриканската република.

Пикалов е вписан в руския регистър на юридическите лица като лидер на казашкото дружество "Конвой", което, от своя страна, е основател на "Военно-охранителна компания "Конвой".

Именно това е компанията, с което наемниците към новата частна военна групировка подписват договорите си, твърди базираният в Латвия разследващ сайт iStories, основан от група руски журналисти в изгнание.

Формално новите наемници са регистрирани като боен резерв към армията. Затова членовете на "Конвой" подписват два договора - единият с частната компания, а другият - с Министерството на отбраната, разказва пред сайта бивш член на новата военна групировка.

По думите му това позволява наемниците да имат гарантирано обезщетение при раняване или смърт. Според източника на iStories бойците получават около 200 000 рубли на месец (около 4300 лева), а командването - 300 000. Освен това, на тези, които служат в продължение на поне една година, се обещава и земя в Крим или Абхазия.

По времето, когато започва формирането на "Конвой", членовете му са около 300. Не е ясно колко са сега. Съществуват данни, че част от тях вече са разположени в района на Крим.

През март Аксьонов коментира пред кримската телевизия, че бойците от новата групировка, са "момчета, които са преминали през всичко възможно, ръководителите имат няколко ордена за храброст, а началникът на щаба е "Герой на Русия".

По информация на кореспондентката на руския телевизионен канал ВГТРК Олга Курлаева боеприпасите, храната, екипировката и оръжието на "Конвой" се плащат от извънбюджетни средства. Тя твърди още, че частната бойна група разполага и с тежка техника - танкове Т-80 и Т-90, както и дори със собствена система за електронно разузнаване.

Полигонът за обучение на "Конвой" се намира в село Перевалное край Крим, според информация, публикувана в един от чатовете, в които общуват доброволците.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG