Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ санкционираха унгарска банка, която България напуска


Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен

САЩ наложиха санкции върху базираната в Унгария Международна инвестиционна банка (МИБ), в която българската държава има приключващо участие. МИБ е банкова институция, която се контролира от Русия. Тя е основана през 1970 г. за страните от бившия Съвет за икономическо сътрудничество в съветския блок и през 2019 г. се премести от Москва в Будапеща.

През февруари българският парламент реши страната да заличи членството си в банката, като това решение предстои да влезе в сила през август.

В съобщение на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ от сряда се казва, че в координация с Великобритания са санкционирани трима високопоставени служители на МИБ: руските граждани Николай Косов - бивш директор на банката, както и Георгий Потапов и унгарският гражданин Имре Ласлоцки. Потапов и Ласлоцки са членове на управителния съвет на МИБ.

"Присъствието на тази непрозрачна кремълска платформа (МИБ) в сърцето на Унгария заплашва сигурността и суверенитета на унгарския народ, на неговите европейски съседи и на съюзниците му от НАТО", каза на пресконференция в Будапеща след обявяването на новината за санкциите американският посланик в Унгария Дейвид Пресман.

След началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Чехия и Словакия съобщиха, че преустановяват участието си в МИБ. Те бяха последвани от България и Румъния.

Мярката срещу банката е част от нов пакет санкции на САЩ и Великобритания върху свързани с Русия лица и дружества заради продължаващата руска военна агресия срещу Украйна. Тя цели да ограничи допълнително достъпа на Русия до международната финансова система.

Санкционирани са повече от 100 лица и организации, като част от тях са обвинени, че са действали като "финансови посредници" за руските милиардери Роман Абрамович и Алишер Усманов.

В списъка попадат и две руски организации, които според Държавния департамент на САЩ са участвали в "милитаризацията и индоктринирането на ученици", както и частната военна компания Patriot, която според Държавния департамент е свързана с руския министър на отбраната Сергей Шойгу.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза в изявлението си, че Вашингтон "ще продължи да предприема действия срещу Русия и онези, които подкрепят нейната война в Украйна, включително по-нататъшно прилагане на ангажимента на Г-7 за налагане на тежки последствия на участници от трети държави, които подкрепят войната на Русия в Украйна".

Санкциите замразяват всички активи, притежавани от лицата и дружествата в юрисдикциите на САЩ и Обединеното кралство, и забраняват на американските и британските компании да осъществяват сделки с тях.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG