Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Малки дози". Екипът на Навални смята, че руският опозиционер е тровен с хапчета


Руският опозиционер Алексей Навални
Руският опозиционер Алексей Навални

Руският опозиционер Алексей Навални е с влошено здраве поради ново предполагаемо отравяне, съобщи екипът му. Критикът на Путин в момента е в руска трудова колония, като във вторник съобщи, че за пореден път е вкаран в затворнически изолатор.

По думите на Анна Ведута, която е вицепрезидентка на организацията на Навални Фонд за борба с корупцията (ФБК), състоянието на Навални се е влошило в петък.

"Вярваме, че бавно му се дават малки дози отрова" под формата на хапчета без идентификация, каза Ведута пред Асошиейтед прес.

Рано в събота в затвора е била повикана линейка заради влошеното здраве на Навални, съобщи по-рано адвокатът му Вадим Кобзев. Кобзев каза, че не изключва опозиционерът да е бил отровен или разболян умишлено, и поиска токсикологичен и радиологичен анализ. Навални е страдал от силни болки в стомаха.

Само няколко дни по-късно - в понеделник, Навални отново беше върнат в затворнически изолатор.

През последните шест месеца критикът на Путин е прекарал повече от 100 дни в изолация. Самият той написа в Туитър, че е отслабнал с 8 килограма по време на последния си престой в наказателната килия.

От началото на година десетки активисти, адвокати и лекари в Русия призовават руския президент Владимир Путин, Генералната прокуратура и президентския Съвет по правата на човека да се намесят на фона на съобщенията, че здравето на Навални драстично се е влошило.

През 2020 г. опозиционерът едва оцеля след опит за убийство с нервнопаралитичното вещество Новичок. Той обвини за нападението руския президент Владимир Путин. Кремъл отрече да е свързан със случилото се.

След лекуване в германска болница Навални се завърна в Русия, където веднага беше арестуван и осъден на общо 11,5 години затвор по стари обвинения в мошеничество и неуважение на съда.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG