Връзки за достъпност

Извънредни новини

Без сигурност в Украйна няма сигурност в Черно море, каза Николай Милков в Румъния


Българският външен министър Николай Милов (вторият отляво надясно на втория ред) участваше в конференцията в Букурещ, 13 април 2023 г.
Българският външен министър Николай Милов (вторият отляво надясно на втория ред) участваше в конференцията в Букурещ, 13 април 2023 г.

Не можем да говорим за сигурност в Черно море, без да говорим за сигурност в Украйна и Молдова. Това каза в четвъртък външният министър на България Николай Милков, който участва в Първата конференция за сигурността на Черноморския регион под егидата на "Кримската международна платформа".

Конференцията се проведе в Букурещ, Румъния, и в нея участваха заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана, генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович-Бурич, както и делегации от над 20 държави.

"Регионът (на Черно море) стана съществен в стратегическата надпревара между Русия и Запада, а войната в Украйна създаде изцяло нова среда на сигурност. Агресията не е само срещу Украйна, но и срещу сигурността и стабилността на континента", каза българският външен министър по време на форума.

Той добави, че докато в миналото вероятно малко европейски граждани щяха да подкрепят големи разходи за отбрана от държавния бюджет, то сега след руската инвазия подкрепата за подобни действия е налице.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба се включи във форума виртуално, като отбеляза, че докато Западът не е имал последователна стратегия по отношение на Черно море, Русия винаги е имала такава и тя е била "агресивна" и "ответна".

"Тази война ни доказа, че сигурността на региона е неделима. Нападение срещу една страна е нападение срещу всички държави", каза Кулеба.

"Да превърнем Черно море в това, което е Балтийско море - море на НАТО", добави той.

"Кримска платформа" е международен формат за консултации и координация, иницииран от Украйна, насочен към повишаване на ефективността на международния отговор на окупацията на Крим, реагиране на нарастващи заплахи за сигурността, увеличаване на международния натиск върху Русия. Крайната цел, която Киев си поставя с организацията на форума, е деокупацията на Крим и връщането му към Украйна.

Първата учредителна среща на върха на форума "Кримската платформа" се проведе миналата година на 23 август. В нея участваха представители на 47 чужди държави и международни организации.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG