Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна е отблъснала 49 атаки срещу Бахмут. Русия твърди, че изцяло е обкръжила града


Украинските сили твърдят, че продължават да държат Бахмут. От Киев казват, че твърденията на руската армия, че градът е изцяло обкръжен, са неверни.
Украинските сили твърдят, че продължават да държат Бахмут. От Киев казват, че твърденията на руската армия, че градът е изцяло обкръжен, са неверни.

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) съобщиха, че са отблъснали 49 атаки срещу обсадения град Бахмут в последните 24 часа.

„Врагът не се отказва от плановете да окупира нашата територия въпреки значителните загуби. Най-тежките битки продължават да са за Бахмут и Маринка“, каза още от украинската армия.

Потвърдения за обновената атата дойде и от разузнаването на Великобритания. Според Министерството на отбраната в Лондон руските сили и наемниците от Вагнер са „подобрили взаимодействието помежду си“.

От месеци насам Бахмут е основна точка на най-тежките сражения във войната. Поемането на контрол над града може да позволи на Русия да атакува директно украинските отбранителни линии в град Часов Яр и да отвори пътя на руските военни за настъпление към два по-големи града в района на Донецк - Краматорск и Славянск.

В четвъртък Министерството на отбраната на Русия обяви, че е отрязало достъпа до подкрепления и провизии на украинските сили в Бахмут. По-късно обаче основателят на „Вагнер“ Евгений Пригожин каза, че е твърде рано да се каже, че градът е изцяло обграден.

Тази информация беше опровергана от говорител на украинските сили в Източна Украйна.

„Това не кореспондира с реалността“, каза говорителят от украинската армия Сергий Черевати.

Преди седмици Владимир Путин издаде заповед руските сили да вземат изцяло контрола над Донцка, Луганска, Запорожка и Херсонска области. В тях бяха проведени непризнати, незаконни референдуми за присъединяване към Москва.

В същото време Украйна се готви за контраофанзива в края на пролетта или началото на лятото. Това на няколко пъти беше заявено от високопоставени членове на управлението в Киев. В четвъртък външният министър на страната Дмитро Кулеба каза, че страната му няма да се откаже от искането си Русия да се изтегли от всички окупирани територии, включително и от незаконно анексирания през 2014 г. полуостров Крим.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG