Връзки за достъпност

Извънредни новини

Експлозия по време на митинг с участието на японския премиер Кишида


Задържането на заподозрения за извършител на нападението срещу Фумио Кашида в западния японски град Вакаяма
Задържането на заподозрения за извършител на нападението срещу Фумио Кашида в западния японски град Вакаяма

Предизборен митинг на министър-председателя на Япония Фумио Кишида беше прекъснат заради експлозия. По данни на Би Би Си срещу премиера е била хвърлена димна бомба, но той е останал невредим и е бил евакуиран.

Новината идва след като само преди девет месеца бившият премиер Шиндзо Абе беше прострелян също по време на предизборен митинг и по-късно почина от раните си.

Нападението срещу Кишида се случи в западния град Вакаяма по време на реч в подкрепа на Либерално-демократическата партия на частични избори за долната камара на парламента. Тогава мъж е хвърлил бомбичката срещу премиера. По-късно извършителят е бил задържан. След инцидента не е имало ранени.

Малко след събитието Кишида поднови обиколката си.

„Имаше голяма експлозия. Полицията разследва, за да установи подробностите, но бих искал да се извиня, че обезпокоих и причиних неудобство на много хора“, каза японският премиер.

Атаките срещу политици и по улиците на Япония са изключителна рядкост, коментира Би Би Си. Убийството на Шиндзо Абе през лятото на 2022 г. шокира както политическия елит, така и голяма част от населението на Япония.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG