Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пенсионната реформа на Макрон влезе в сила. Протести, сблъсъци и арести в цяла Франция


Хиляди протестиращи срещу пенсионната реформа в Нант на 14 април
Хиляди протестиращи срещу пенсионната реформа в Нант на 14 април

Законът за пенсионната реформа във Франция влезе в сила и беше обнародван в Държавен вестник. Това се случи, след като ден по-рано промените бяха утвърдени от Конституционния съд в Париж.

Реформирането на пенсионната система в страната беше една от основните цели на Еманюел Макрон във втория му мандат като президент. В нея се предвижда увеличение на годините трудов стаж и на възрастта, необходима за пълна пенсия от 62 на 64 години. Повече от три месеца темата предизвиква масови протести и политическо противопоставяне в страната.

Мъж изстрелва фойерверк срещу полицията в Нант
Мъж изстрелва фойерверк срещу полицията в Нант

Няколко хиляди души се включиха в протестите в столицата Париж. От правоохранителните органи обявиха, че са задържали граждани заради „многобройни актове на насилие“.

Прости имаше и в други части на страната като Марсилия, Тулуза, Дижон, Страсбург, Лион и други. В Марсилия беше прекъснат железопътния трафик, защото част от протестиращите застанаха върху релсите. В Рен протестиращи запалиха вратата на полицейски участък, а органите на реда съобщиха и за нападната църква.

Най-малко 112 души са били задържани в цялата страна.

Запален вход на полицейското управление в Рен
Запален вход на полицейското управление в Рен

Демонстрациите се очаква да продължат и през този уикенд. На Международния ден на труда 1 май профсъюзите свикаха масови протестни шествия.

Еманюел Макрон имаше за цел да прокара пенсионна реформа още по време на първия си мандат. Тогава отново идеите му бяха посрещнати с масови протести, които в крайна сметка го принудиха да се откаже от целта си.

Промените в закона предвиждат повишаването на пенсионната възраст да се случва плавно, като всяка година от 2023 г. нататък минималната възраст за заявяване на пенсия ще се увеличава с три месеца. Така целта от 64 години ще може да бъде достигната през 2030 г. Предвижда се и увеличаване на общия брой години, които хората трябва да работят, за да получат право на пълна пенсия - от 42 на 43 години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG