Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не само че не се разкайвам, аз се гордея". Критик на Путин беше осъден на 25 години затвор


Присъдата на Владимир Кара-Мурза беше съобщена в понеделник, 17 април 2023 г. в претъпкана съдебна зала в Московския градски съд.
Присъдата на Владимир Кара-Мурза беше съобщена в понеделник, 17 април 2023 г. в претъпкана съдебна зала в Московския градски съд.

Московският градски съд осъди на 25 години в колония със строг режим критика на Кремъл и руски журналист Владимир Кара-Мурза, обвинен в държавна измяна и разпространение на недостоверна информация за руската армия. Той получи най-тежката присъда, която беше поискана от прокуратурата.

На предишното си явяване в съда Кара-Мурза описа процеса срещу него като политически и сравни днешна Русия със Съветския съюз при управлението на Йосиф Сталин.

Според десетки руски журналисти и правозащитници обвиненията срещу Кара-Мурза са политически и целят да премахнат един от най-видните критици на управлението на руския президент Владимир Путин.

В понеделник съдът в Москва беше препълнен с репортери, дипломати и поддръжници на опозиционера.

Кара-Мурза беше арестуван преди малко повече от година първоначално по обвинение за разпространяване на „фалшива информация“ за руските въоръжени сили. През август руските власти добавиха обвинението за участие в "нежелана" чуждестранна организация, а през октомври добавиха и обвинението за държавна измяна.

По думите на 41-годишния журналист два пъти е имало опити да бъде убит чрез отравяне, но е оцелял. Здравето му обаче значително се влошава откакто е в затвора.

„Владимир Кара-Мурза е задържан, преследван и е изправен пред чудовищна присъда само за това, че е повишил гласа си и е вдигнал гласовете на други в Русия, които не са съгласни с Кремъл, неговата война в Украйна и неговите ескалиращи репресии в Русия “, казва Хю Уилямсън от Хюмън райтс уоч в доклад преди обявяването на присъдата.

Кара-Мурза, дългогодишен привърженик на демократичните ценности и явен противник на сегашното руско правителство, каза, че е бил осъден на затвор заради политическите си възгледи, „за това, че е говорил открито срещу войната в Украйна, за дълги години борба срещу диктатурата на Путин“.

„Не само, че не се разкайвам за нищо от това, аз се гордея с това“, каза той.

Той добави още, че очаква с нетърпение ден, „когато тези, които запалиха и отприщиха тази война, а не тези, които се опитаха да я спрат, бъдат признати за престъпници“.

Русия прие закон, криминализиращ разпространението на „фалшива информация“ за руските военни малко след като изпрати войски в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Кара-Мурза е поредният в поредица от опозиционни активисти, репортери и други, които бяха арестувани и преследвани съгласно законодателството на фона на нарастващите репресии на Кремъл срещу гражданското общество.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG