Връзки за достъпност

Извънредни новини

Критик на Кремъл сравни в реч пред съда днешна Русия със СССР при Сталин


Владимир Кара-Мурза (вдясно) говори с адвоката си в съда в Москва.
Владимир Кара-Мурза (вдясно) говори с адвоката си в съда в Москва.

Подсъдимият критик на Кремъл Владимир Кара-Мурза, заплашен от присъда до 25 години затвор по няколко обвинения, заяви в последната си дума пред съда в Москва, че процесът срещу него е политически и сравни днешна Русия със Съветския съюз при управлението на Йосиф Сталин.

41-годишният Кара-Мурза, баща на три деца, каза пред съда, че се гордее с това, което е направил и няма да изрази съжаление за това. Освен това той отказа да поиска от съда оправдателна присъда. Прокуратурата пък настоя за 25-годишна присъда.

Първоначално бившият журналист с британско и руско гражданство, който от години критикува политиката на руския президент Владимир Путин, първоначално беше обвинен в неподчинение на полицията, а след това и в дискредитиране на руската армия.

Накрая той беше привлечен към наказателна отговорност за държавна измяна заради негови критични речи срещу Кремъл, произнесени в чужбина. Кара-Мурза е един от подсъдимите по новите наказателни членове, въведени в Русия след началото на инвазията в Украйна с цел да се ограничат критиките срещу войната.

В последната си дума пред съда в понеделник той каза, че настоящата политическа ситуация в родината му не прилича толкова на 70-те години на миналия век, когато държавата преследва съветските дисиденти, а по-скоро на 30-те години, когато режимът на Сталин провежда серия от показни процеси и чистки срещу своите опоненти.

“От престъпниците се очаква да се разкаят за извършеното. Аз, от друга страна, съм в затвора заради политическите си възгледи. Зная също, че ще дойде ден, когато тъмнината над нашата страна ще се разсее”, каза Кара-Мурза, цитиран от БТА.

Междувременно десетки руски журналисти и правозащитници, много от които се намират в чужбина, призоваха руските власти да освободят Кара-Мурза и посочиха, че обвиненията срещу него се безпочвени и политически мотивирани.

В отворено писмо те настояват Кремъл да преследва “убийци и престъпници, а не честни и отговорни граждани, които се осмеляват да мислят и да говорят истината”. “Спрете новото плъзгане на Русия към сталинизъм и тоталитарна система”, призовава още писмото.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG